vrijdag 20 maart 2009

Is Google een tasjesdief?

Wie googlet op Louis Vuitton kan (via de gesponsorde koppelingen) zomaar op de site van een concurrent belanden. Of die van een namaker. Dat pikt het Franse tasjesmerk niet.

Vuitton wil niet dat Google de zoekterm 'Vuitton' mag verkopen aan de hoogste bieder. Zij zien dit als een inbreuk op hun handelsmerk. De vindbaarheid van namaak-Vuitton-tassen via AdWords is de Fransen een doorn in het oog. In 2005 sleepte de tassenfabrikant de zoekgigant voor een Franse rechter. Vuitton won. Deze week dient van deze zaak het door Google ingestelde hoger beroep bij het Europese Hof van Justitie.

Het verweer van Google is simpel en voor de hand liggend: de gebruiker bepaalt of hij op een link klikt of niet. De reactie van de advocaat van de zoekreus vrij vertaald: wij verdienen geen geld aan de aard van de zoekterm, maar doordat iemand erop klikt. De Amerikanen vinden niet dat zij het merkenrecht geschonden hebben.

Het Europese Hof gaat misschien bepalen of bedrijven zoekmachines kunnen dwingen handelsmerken te blokkeren in bepaalde zoekresultaten. Op zijn minst wordt verwacht dat het Hof aan Google zal vragen om een uniform beleid te gaan voeren wat betreft zoektermen en handelsmerken. De uitspraak gaat gelden voor de 27 landen van de Europese Unie.

Het zal interessant zijn om te zien hoeveel verantwoordelijkheid het Europese Hof gaat leggen bij een zoekmachine voor de content waarnaar hij doorlinkt. Want daar komt het wel op neer. (Een Franse rechter heeft eerder een megaboete opgelegd aan eBay, omdat de veilingsite handelaren van nep-Vuitton-spullen een platform biedt.) De uitspraak van het Europese Hof in de zaak Vuitton vs Google wordt niet eerder dan 2010 verwacht.

> Meer bij de Guardian

1 opmerking:

Bas Evers zei

Google heeft vandaag gelijk gekregen van het Europese Hof. Het mag de naam Vuitton dus blijven gebruiken in AdWords, maar het hof vindt wel dat duidelijker moet worden wie de afzender is: Vuitton of een namaker.

http://www.guardian.co.uk/media/2010/mar/23/google-louis-vuitton-search-ads