dinsdag 7 augustus 2007

Column MediaFreak: Geef de radio maar de schuld


Eindelijk is het raadsel opgelost waarom de winnaars van Idols en X-Factor in Nederland niet tot zulke grote hoogten stijgen als bijvoorbeeld in Amerika. De Nederlandse radiostations negeren de muziek van mensen als Jamai. Althans, dat beweert Henkjan Smits. 'Step right up' van Jamai ("echt een heel goede song") wordt volgens Smits ondanks goede verkoopcijfers nauwelijks gespeeld.

Volgens mij klopt deze verklaring niet. Ik denk dat ik wel weet waarom de Idols van Nederland geen echte idolen worden. De Nederlanders zijn veel te nuchter voor echte ster-verering, de kwaliteit van de Nederlandse Idols is echt minder en ten slotte is er een overkill aan talentenprogramma's.

Om met het eerste te beginnen. Nederlanders zijn gewoon niet in de wieg gelegd om sterren blind te volgen. Het motto van de Hollander is doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Het gaat bij Jamai meer over zijn rare gele bril dan over zijn zangkwaliteiten. Glitter & glamour: de omroepen willen ons er massaal aan hebben, maar wij doen er niet aan mee. De TROS (een publieke omroep!) heeft zelfs een compleet themakanaal, alleen maar over sterren. IJdele poging. Nederland is geen showbizland. We kopiëren dat alleen maar uit de States.

Over kopiëren gesproken: Smits heeft natuurlijk volstrekt ongelijk wanneer hij zegt dat het niet aan de kwaliteit van de producties kan liggen die Nederlandse Idols-winnaars maken. Wie een willekeurige plaat van Kelly Clarkson legt naast het vermaledijde 'Step right up' hoort wat ik bedoel. In Amerika wordt alles net even zes keer professioneler gedaan. Zo ook de productie van die luchtige Idols-singeltjes waar over de hoofden van het onnozele publiek goud geld aan wordt verdiend door types als Henkjan.

Stel dat Smits gelijk heeft, dat de Nederlandse radiostations er gewoon niet meer aan beginnen al die Idols-, X-Factor-, So You Wanna Be A Popstar-, enzovoortmeuk in hun programma's op te nemen, dan hebben zij daar toch groot gelijk in? Het aantal talentenjachten is niet meer te tellen, het aantal niet eens extreem getalenteerde winnaars evenmin. De echte talenten laten zich ook geen voorgekookt album uit de koker van Smits opdringen. Die vinden zelf wel hun weg naar de radio. En anders is er altijd nog wel ergens een plekje in de 394ste Nederlandse bewerking van een Broadway-musical.

© Bas Evers / MediaFreak 2007

Geen opmerkingen: