woensdag 4 juli 2007

Column MediaFreak: Radioroddels


Het rommelt in radioland. De geruchten worden steeds sterker dat Ruud de Wild het niet meer naar zijn zin heeft bij Radio 538. 3FM's Giel Beelen vertelt deze week in VARA TV Magazine dat hij een overgang naar 538 niet uitsluit. Maar, voegt Giel eraan toe, hij wil geen concessies doen aan zijn programma.

Dat Ruud de Wild het niet meer leuk vindt bij Radio 538 verbaast me niets. Zo moest hij onlangs -vanwege een deal met toen nog Tien- met enthousiasme een programma proberen te maken rond het EK voetbal onder 21. De Wild kon alleen tijdens de uitzendingen niet verhullen dat hij niks geeft om voetbal. Dergelijke deals zijn echter waar Radio 538 op draait, dus Ruud heeft geen keus. Hij voelt zich gegijzeld door zijn eigen werkgever.

Het is uitgesloten dat Giel Beelen bij 538 volledige vrijheid krijgt, mocht die overstap er komen. Radio 538 is allang niet meer de club jonge honden die het was in het begin. Het is een commerciële reus geworden. Inmiddels werken ze met minuscuul uitgedokterde, uitgekauwde formats waarin je gedurende zes maanden een stuk of veertig platen eindeloos voorbij hoort komen. Af en toe hoor je ook dat de DJ's zich hieraan ergeren.

Dit is natuurlijk een klassiek voorbeeld van aan eigen succes ten onder gaan. Sinds 538 marktleider is onder de boodschappendoelgroep, hebben de grote jongens er belangstelling voor. Eerst John de Mol, nu RTL. Fons van Westerloo gaf onlangs toe dat de verwerving van Radio 538 van doorslaggevende betekenis is geweest voor de deal met De Mol. Het zit RTL natuurlijk niet lekker dat ze de duurbetaalde frequentie voor RTL FM zijn kwijtgeraakt. Binnenkort zal 538 daarom wel gaan ver-RTL'en. Een soort Sky 2. En daarin gaat Giel Beelen echt niet passen.

© Bas Evers / MediaFreak 2007

Geen opmerkingen: