dinsdag 17 juli 2007

Column MediaFreak: Wat Heette


VARA's zomertalkshow Wat Heet! is niet meer. De omroep heeft bekendgemaakt dat het programma na de Tour de France niet meer terugkeert. Officiële reden: de programma-inhoudelijke doelstellingen werden niet ingelost. O ja, en de kijkcijfers vielen ook een beetje tegen, "zeker in vergelijking met De Wereld Draait Door".

Om met het laatste te beginnen: dat de kijkcijfers tegenvielen is niet zo raar. Het is gewoon zomer. Er kijken minder mensen TV. Verder is een vergelijking met De Wereld Draait Door zeer onterecht. Het succes van dat programma is namelijk onverwacht groot. Het zal ook niet snel meer door een vergelijkbaar programma op hetzelfde tijdstip worden overtroffen. Zeker niet wanneer het aftreksel zo slap is als bij Wat Heet!

De Wereld Draait Door is een groot succes vanwege de snelheid, de afwisseling en het enthousiasme van Matthijs van Nieuwkerk. Heel veel gasten met wie maximaal 5 minuten gesproken wordt. En de verplichte grappige filmpjes natuurlijk. Op papier lijkt het allemaal lucht, en dat is het op een bepaalde manier ook, maar het vervult blijkbaar wel een behoefte rond half acht. En de jeu van Matthijs is onweerstaanbaar. Schoolboekvoorbeeld van iemand met charisma.

Hoe zou Wat Heet! dat nou hebben moeten evenaren - laat staan overtreffen? Om te beginnen is iedere dag een andere presentator een slecht idee. Je moet de kijkers de tijd geven te wennen aan een gezicht en aan een stem. Los hiervan kun je ook niet zomaar iedereen een dergelijk programma laten presenteren. Tom Egbers faalt hopeloos wanneer hij een luchtig gesprek moet voeren met een regisseur. Tom gaat door de grond als hij een quizje moet spelen met zijn gasten. De regisseur lacht er minzaam om en trekt nog eens aan zijn veel te grote sigaar (complexje?). Laat Egbers nou maar over sport praten.

Wat Heet! had in het begin maar twee gasten aan tafel, met wie de presentator van dienst het ruim driekwartier moest volhouden. Als kijker kon je alleen maar hopen dat er enigszins aansprekende mensen zaten. En dat de presentator ermee overweg kon, voor zover de gastheer of -vrouw je überhaupt al aansprak. Als het niet zo was, werd het al gauw een dodelijk saaie bedoening. Inmiddels schuiven er drie gasten aan, want ze zijn bij de VARA ook niet gek. Helaas lost dat het probleem niet op. Ook met drie mensen aan tafel mist Wat Heet! de snelheid van DWDD.

Wat die programma-inhoudelijke doelstellingen precies waren, die niet gehaald zijn, zal nooit helemaal duidelijk worden. "Een echte zomerse DWDD", lees ik ergens. Wat is de programma-inhoudelijke doelstelling van DWDD dan, behalve vermaak? De VARA heeft er een handje van overal een educatieve saus overheen te gooien. Maar het succes van DWDD zit 'm nou juist in de volkomen leegheid ervan. Een leegte die alleen gevuld wordt door het onweerstaanbare optreden van Matthijs "ik maak er wel wat" van Nieuwkerk.

© Bas Evers / MediaFreak 2007

Geen opmerkingen: