donderdag 7 juni 2007

Column MediaFreak: BioDebiel


Soms kun je gewoon niet geloven dat mensen ergens in trappen. Soms is het product niet alleen overduidelijk gebakken lucht, maar wordt het ook nog eens aangeprezen door iemand die je sowieso niet moet vertrouwen. Neem nou de combinatie Biostabil en Tineke de Nooij.

De Biostabil is een soort genezende ketting. Je hangt 'm om je nek, waar het een magnetisch veld zou creëren. Aan dat veld worden allerlei helende werkingen toegeschreven: spanningen worden weggenomen, je slaapt er beter van, je bloeddruk wordt hoger en je hoofdpijn gaat weg. Alleen door een steentje om je nek te hangen! Te mooi om waar te zijn natuurlijk.

Dan de brenger van de blijde boodschap: Tineke de Nooij. Deze vrouw is de belichaming van commercie. Ze was al in 1962 de eerste vrouwelijke DJ van de zeezender Radio Veronica. In 1989 was ze betrokken bij het TV10-debacle. De lijst van commerciële media-initiatieven waar ze een vinger in de pap heeft gehad is eindeloos.

Als je verder ziet wat ze nu allemaal aanprijst op haar eigen website: hyperbare zuurstoftherapie, kleding voor grote maten. Tineke importeert wijnen uit Zuid-Afrika en handelt in onroerend goed. Tineke en de Biostabil. 1+1=2 zou je zeggen. Een wonderproduct en een boodschapper die zich overal voor lijkt te lenen.

De Reclame Code Commissie heeft onlangs de Biostabil-reclames, die vanaf 2003 te zien zijn op thuiswinkel Tel Sell, eindelijk verboden wegens misleiding. De werking van de hanger zou onvoldoende zijn bewezen. Hoera voor deze uitspraak. De grote vraag is natuurlijk waarom de Commissie er 4 jaar over heeft moeten doen om tot deze 'schokkende' ontdekking te komen.

© Bas Evers / MediaFreak 2007

Geen opmerkingen: