dinsdag 1 mei 2007

Recensie MediaFreak: Knevel & Van den Brink


Jeroen Pauw en Paul Witteman genieten na 150 afleveringen Pauw & Witteman van een welverdiende vakantie. Barend & Van Dorp hebben eindelijk een waardige opvolging! De komende zes weken wordt het gat op de late avond van Nederland 1 opgevuld door de Evangelische Omroep. Aan coryfee Andries Knevel en "coming man" Tijs van den Brink is de eer te beurt gevallen een talkshow te presenteren van ruim drie kwartier. Gisteravond was het voor het eerst zover.

Conclusie na één uitzending: Knevel & Van den Brink is een kloon, en nog een slechte ook. Het programma heeft veel weg van Pauw & Witteman, maar ook van De Wereld Draait Door. Maar alles is net effe knulliger uitgevoerd.

De belangrijkste overeenkomst met DWDD zit 'm in het fenomeen tafeldame, op NOS Teletekst aangekondigd als "sidekick", als waren Knevel & Van den Brink stoere striphelden. Iedere dag van de week kent een vaste gast en gisteravond was dat Daphne Deckers. Jemig, wat kan dat mens schaapachtig kijken. De discussie aan tafel interesseerde haar bijzonder weinig en dat was te zien ook. Daarover gesproken: het is ronduit pijnlijk om Andries Knevel over voetbal te horen praten. Als je er geen verstand van hebt, probeer er dan ook niet intelligent over te doen.

De gelijkenis met DWDD zit 'm verder in het item waarin een paar internetfilmpjes worden getoond. Een programma dat geen YouTube-video's uitzendt telt tegenwoordig niet meer mee. De naam van dat onderdeel is me alweer ontschoten ("Wat gebeurt er op het web" of zoiets ongeïnspireerds). Of is dit onderdeel toch een mislukte poging tot een Zapservice?

Na de aftiteling kwam er nog een onduidelijk stukje televisie dat nog het meest doet denken aan Lucky TV, de satirische afsluiter van het VARA-programma.

Dat Pauw & Witteman nadrukkelijk als inspiratie hebben gediend voor Knevel & Van den Brink is natuurlijk niet zo vreemd. Twee heren aan een tafel, daar hebben P&W ook geen alleenrecht op. Maar de uitvoering is zo amateuristisch. Dat rare duikbootdecor. Die vijf man en een paardenkop in het publiek, verstopt tussen 38 beeldschermen.

Twee presentatoren die zich zichtbaar moeten inhouden als de twee taboes van Nederland worden aangeroerd: religie en koningshuis. Je ziet ze denken: "Denk erom dat religie een taboe blijft!" Wat dat betreft is het wel spannend wat er gaat gebeuren wanneer Esmaa 'van Halal' donderdag aanschuift als sidekick bij Koning Knevel en Boy Brink. Dat wordt drie tegen de rest van de tafel.

Kortom, ondanks het onverwachte succes van het programma (er keken ruim 800.000 mensen naar de eerste aflevering), is Knevel & Van den Brink op het eerste gezicht geen aanwinst. Het is ook maar de vraag of het vrije woord op de late avond bij de EO in veilige handen is. We blijven het, zoals dat heet, kritisch volgen.

© Bas Evers / MediaFreak 2007

Geen opmerkingen: