maandag 30 april 2007

Column MediaFreak: Kop van Jut


Sinds Kopspijkers Koppensnellers werd, sinds Jack Spijkerman van de VARA ging naar Tien, kijkt er per uitzending een fractie van het miljoenenpubliek dat Spijkerman trok bij de publieken. Deels komt dat doordat de Nederlandse kijker de zender slecht kan vinden. Deels doordat de beste cabaretiers/imitators uit het team van Jack zijn vertrokken en voor zichzelf zijn begonnen (Koefnoen). Deels komt dat doordat de formule rondom het cabaret eigenlijk nooit echt leuk is geweest. Mensen die ik hierover spreek geven allemaal toe dat ze wekelijks eigenlijk vooral zaten te wachten op de verse imitaties aan tafel.

Een vierde belangrijke oorzaak waarom Koppensnellers het succes van Kopspijkers nooit meer zal evenaren, zit 'm in de filmpjes. Nederland 3 heeft een meesterzet gedaan met het programma De Wereld Draait Door, waarin iedere dag de grappigste (internet)filmpjes te zien zijn - een van de peilers van het oude Kopspijkers. Kost niks, maar wel de lachers op de hand. En doordat het dagelijks is, blijft het actueel. Spijkerman loopt met zijn wekelijkse programma steeds achter de feiten aan. Hij wil per se die geinige filmpjes erin houden, maar hij wil ook niet overlappen met DWDD.

Dit weekend was de filmpjeswanhoop goed te merken. Jack Spijkerman moest de feiten gaan verdraaien om van een niet grappig filmpje nog wat te maken. Wat was er te zien? Vorige week was er een busstaking in het streekvervoer. Er werd een item vertoond uit RTL Nieuws, waarin een verslaggeefster in de buurt van Utrecht Centraal stond uit te leggen dat er geen enkele bus te ontwaren viel. Tot grote hilariteit van het publiek in de studio reden er, terwijl ze dat zei, twee bussen voorbij, achter de rug van de reporter. RTL Nieuws valt niet te vertrouwen, concludeerde Spijkerman.

Maar wat wil nu het geval? De twee bussen in kwestie waren blauw-witte bussen van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht: stadbussen dus, en geen streekbussen. Niks hilarisch aan, want er was tenslotte geen staking in het stadsvervoer. Niet voor niets barstte de RTL-presentator uit het item niet in lachen uit; de verslaggeefster keek ook niet gegeneerd achterom. Zij hadden hun huiswerk wel gedaan.

Ik denk dat Spijkerman best geweten heeft dat het alleen ging om een staking in het streekvervoer. Er zitten vast mensen in zijn redactie die een Utrechtse stadbus van een streekbus kunnen onderscheiden. Maar ik denk dat hij zo wanhopig is om nog met iets origineels aan te komen, dat hij er geen moeite mee heeft de waarheid geweld aan te doen. Alles voor de gulle lach van het kleine publiek dat hem trouw is gebleven. Ik nomineer Jack Spijkerman zelf maar eens voor de Kop van Jut.

© Bas Evers / MediaFreak 2007

1 opmerking:

jodokus zei

Spijkerman moet eens geconfronteerd worden met zijn zieke karakter en eigen talentloosheid en te grote ego. Dat schijnen mensen om hem heen niet te durven omdat hij zo agressief schijn te zijn, iets wat goed te merken is bij die show, die filmpjes die hij uit laat zoeken laten altijd iemand zien die faalt, het liefst een vrouw. Ik vermoed dat wat nog over is gebleven van zijn publiek nog wat mannen zijn die net zijn als hij: proberen anderen de grond in te trappen om zelf nog wat te lijken, dom, talentloos maar wel agressief en een gigantisch opgeblazen zelfbeeld. De manier waarop hij die show begint momenteel: dansend alsof hij de topper van het jaar is en de topper van het seizoen volgt; wat volgt is een show met testbeeld-kijkcijfers: 191.000. Hoe groot is de plaat voor je niet al te slimme hoofd eigenlijk, als je jezelf zo loopt te beliegen. Wie confronteert die man nu eens met zijn gebrek aan realiteitszin. Dat durft schijnbaar niemand, wat raar.