maandag 26 maart 2007

Column MediaFreak: Spice Up Your Show


Stervoetballer David Beckham maakte in januari bekend dat hij zijn sportieve carrière voortzet in Amerika. Dat doet hij vast niet alleen vanwege het 'soccer', heb ik meteen gedacht. En inderdaad. Een voorbeeld: van de verhuizing van de Beckhams van Madrid naar LA wordt een real-life soap gemaakt. Maar wat blijkt nu: het stel is slaapverwekkend! Zender NBC grijpt in.

Vanaf komende zomer is de verhuizing van de familie Beckham te zien op de Amerikaanse zender NBC, in zes afleveringen van een half uur. De eerste beelden, onder meer van Victoria die haar kinderen naar school brengt, zijn volgens een insider in een roddelblad "slaapverwekkend".

Kinderen naar school brengen is natuurlijk ook helemaal niet spannend. Het is een alledaagse bezigheid, al zijn moeder en/of kinderen nog zo beroemd. NBC laat er geen gras over groeien en introduceert een persoonlijke assistent die de speciale opdracht meekrijgt om posh Spice op haar zenuwen te werken.

Met een gewoon leven heeft het bestaan van de Beckhams natuurlijk weinig van doen. Nu de TV-zender een acteur inhuurt om het allemaal nog wat spannender te maken, gaat het meer op een sitcom lijken dan een reality programma. Cue ingeblikt gelach. Als het echt "real-life" was, zou Victoria die nieuwe PA ook kunnen weigeren.

Ik voorspel dat de serie flopt. En zo gek is dat ook niet: David Beckham interesseert de gewone Amerikaan niets. Hij is en blijft een 'soccer' speler, dat rare, saaie, Europese spelletje. (Als Franz Beckenbauer, Pelé en Johan Cruijff de Amerikanen niet hebben kunnen overtuigen van de lol van het voetbal, moet David Beckham dat in zijn eentje dan wel gaan doen?) En laten we eerlijk zijn: de Spice Girls zijn al lang over datum.

Niet iedere voetballer is ook een interessante TV-persoonlijkheid, dat bewijst Jean-Marie Pfaff met zijn kolderieke soap. Het succes van dit programma is voor mij een mysterie. Het leven van Victoria Koblenko en haar voetballende partner Evgeniy Levchenko hoef ik ook echt niet wekelijks te zien uitgemeten.

Als ik aan de Beckhams denk, heb ik vooral medelijden met hun kinderen. Daar wordt maar mee gesleept en gesjouwd. Draaiende camera's op de neus van jongs af aan, wat doet dat met een mens? Alleen al voor hen zou het beter zijn als de Beckhams voorlopig af zouden zien van alle inkijk in hun -kennelijk niet eens bijster boeiende- leven.

© Bas Evers / MediaFreak 2007

Geen opmerkingen: