woensdag 7 maart 2007

Column MediaFreak: So Henkjan wants to be a juror?

UPDATE: Na verschijning van onderstaande column is bekend geworden dat Henkjan Smits niet als jurylid te zien zal zijn van 'So You Wanna Be A Popstar'. Aan deze uitkomst is geen rechtszaak vooraf gegaan. De column is ingetrokken. Hieronder is-ie toch nog te lezen!


----------

Omroepland is weer een nieuwe rel - en de Nederlandse taal een nieuw woord rijker: juryverbod. Na de spraakmakende en overwachte overstap van Henkjan Smits van RTL4 naar SBS6 is het onvermijdelijke nu gebeurd: RTL-baas Fons van Westerloo houdt Smits aan zijn concurrentiebeding. Henkjan Smits heeft in zijn contract met RTL staan dat hij tot een half jaar na beëindiging van zijn overeenkomst met de Luxemburgers niet mag jureren in een muziekprogramma of zo'n show mag presenteren.

Dat Henkjan op SBS het Shownieuws gaat presenteren, dat zal Van Westerloo vermoedelijk koud laten. Maar dat Smits in de jury gaat zitten van 'So You Wanna Be A Popstar', een Idols-competitie voor BN'ers, dat gaat Fons te ver. Volgens het voormalige Idols- en X Factor-jurylid is er helemaal niets aan de hand: "SYWBAP is amusement, geen muziekwedstrijd". Dat is ook zo Henkjan; RTL Nieuws is geen concurrent van het NOS Journaal.

Ik snap de overhaaste overstap van de voormalige talentscout persoonlijk niet zo goed. Waarom wil hij zo graag Shownieuws gaan doen? Slap aftreksel van RTL Boulevard met overenthousiaste Nederlanders achter de desk die allang over het hoogtepunt van hun carrière heen zijn, maar aan wie op een of andere manier niet te ontsnappen valt (ik noem Patty Brard). En SYWBAP is best een aardig format, maar echt niks nieuws onder de zon als je al in de jury van Idols en X Factor hebt gezeten. Ook geen grote uitdaging dus. Kom je toch weer op de pegels uit.

Overigens maakt RTL weinig kans. Het is algemeen bekend dat rechters gehakt maken van concurrentiebeding: feitelijk is het door een werkgever niet af te dwingen. (RTL geeft de rechter de kans mijn tegendeel te bewijzen, wordt vandaag bekend.) Ondanks de berichtgeving van nu verwacht ik dan ook dat Henkjan Smits binnenkort zonder problemen te bewonderen zal zijn als jurylid van de nieuwste burenruzie tussen Luxemburg en Zweden.

© Bas Evers / MediaFreak 2007

Geen opmerkingen: