dinsdag 27 februari 2007

Recensie MediaFreak: Doodgewone datingshow


Toen bekend werd dat SBS 6 een datingshow ging maken voor "verminkte mensen" was het land te klein. Uit een brainstorm bij de productiemaatschappij was de werktitel Monsterlijke Liefde uitgelekt. Koren op de molen van de serieuze pers: SBS ging een schandelijk, sensatiebelust programma maken.

respect
De zender begon een tegenoffensief. In ieder bericht over de show werd benadrukt dat hij toch echt gerealiseerd wordt door de makers van Vinger aan de pols (alsof dat garant staat voor kwaliteit). Tijdens een interview in De Wereld Draait Door gaf presentatrice Maureen du Toit toe dat men de ophef over het programma had onderschat. Voor het overige droeg ze netjes haar steentje bij aan het positieve offensief: Liefde op het Tweede Gezicht wordt gemaakt met respect voor de kandidaten. De voice-over roept tijdens een trailer zelfs: "Eindelijk kunnen ze Nederland laten zien wie ze werkelijk zijn". De klokkenluider van de Notre Dame durft zich eindelijk op straat te vertonen?!

tegeltjeswijsheden
Dinsdagavond was het dan zover. De eerste aflevering, waarin de acht kandidaten aan Nederland werden voorgesteld. Ik heb het volle uur uitgezeten en ik moet zeggen: dat viel niet mee. Mijn eerste conclusie is: een datingprogramma blijft een datingprogramma, ook in deze opzet. De clichés vliegen je om de oren ("geniet met volle teugen van het leven", "een dag niet gelachen is een dag niet geleefd"). Met zulke tegeltjeswijsheden zijn alle datingshows doorspekt.

normaal
Wat er verder aan bijdraagt dat het een saaie show is geworden is de selectie van de kandidaten. Wat zijn ze normaal! Bij Monsterlijke Liefde denk ik aan mensen van wie het gezicht compleet verbrand is of die bijvoorbeeld geen oorschelpen hebben. Welnee. De meeste kandidaten hebben vooral moeite met bewegen, maar ze zien er bijna allemaal vrij gewoon uit, zeker in het gezicht. Stuk voor stuk zijn ze geweldig ondernemend en sommigen gedragen zich net als kandidaten in een doodgewone datingshow: "Ik ben gelukkig, maar er mist iets". Zijn ze wel zo ongelukkig alleen?

standaardformule
Erg opvallend is dat drie van de acht kandidaten werken als DTP'er/webdesigner. Hadden deze mensen een streepje voor bij de producent? Ook opmerkelijk: gehandicapte mensen klagen erover dat ze op het uiterlijk worden afgerekend, maar als Ludwina haar ideale man beschrijft, komt ze slechts met "stevig, beetje kalend, sportief type". Ik blijf erbij: dit is geen buitengewone datingshow. Het is een programma geworden dat een standaardformule volgt. En doordat de kandidaten lang niet zo buitensporig om te zien zijn als gedacht, blijft er weinig van de show over. Voor mij dan, maar dat komt doordat ik sowieso niet van datingprogramma's hou.

dertien-in-een-dozijn
Ik moet SBS wel een compliment geven, want ze hebben hun belofte waargemaakt. Het is geen sensatiebeluste, schandelijke toestand geworden. De kandidaten worden inderdaad respectvol behandeld. Presentatrice Maureen du Toit doet het prima. Ik ben er alleen niet meer bij als de serie over vijf weken verdergaat. Daarvoor ziet Liefde op het Tweede Gezicht er veel te veel uit als een dertien-in-een-dozijn datingshow.

Liefde op het Tweede Gezicht: dinsdag 27 februari, 21.30 uur, SBS 6. Na een tussenstop van vijf weken wekelijks op dinsdag om 21.30 uur op SBS 6.

© Bas Evers / MediaFreak 2007

Geen opmerkingen: