dinsdag 20 februari 2007

Column MediaFreak: Het succes van Sonja Bakker


Sommig succes is onverklaarbaar. Neem nu Sonja Bakker. De beste vrouw volgde ooit een LOI-cursus tot gewichtsconsulent. Nu is ze auteur van het bestverkochte boek van 2006 en maakt ze binnenkort haar debuut als TV-presentatrice.

Sonja Bakker volgde de huishoudschool en de meao. Bij de LOI deed ze een cursus tot gewichtsconsulent. In 2005 verscheen haar boek 'Bereik je ideale gewicht', dat uitgroeide tot een enorme bestseller. Vorig jaar ging het boek 670.000 keer over de toonbank.

Bakker krijgt veel kritiek: bijvoorbeeld omdat ze geen diëtiste is en omdat ze volgens het Voedingscentrum broodje-aapverhalen voor waar opschrijft. Een mede-cursist bij de LOI beschuldigt haar van plagiaat (waarom heb ik geen slaatje geslagen uit die cursus?). De gemiddelde Nederlander trekt zich hier weinig van aan en is massaal aan het 'sonjabakkeren' (de vrouw heeft zelfs een nieuw woord toegevoegd aan de Nederlandse taal!).

Wat maakt dit boek nu tot zo'n succes? Ik heb er werkelijk geen verklaring voor. Er zijn zoveel boeken en internetsites die je kunnen helpen af te slanken. Het dieet werkt op korte termijn wel, zo geeft ook het Voedingscentrum toe, maar het bevat weinig handvatten voor een gezond eetpatroon dat je op den duur op gewicht houdt. Misschien is het de speelse "Schijt Aan Sonja dag"?

Ik vind Sonja Bakker geen aansprekende persoon, maar daar denkt SBS 6 heel anders over. Binnenkort presenteert zij op die zender het vijfde seizoen van 'Je echte leeftijd'. SBS ziet in haar een kijkcijferkanon dat het programma een nieuwe impuls geeft. Ik kan het me werkelijk niet voorstellen, maar laten we eerlijk zijn - wie in 2005 op Sonja Bakker had ingezet als bestsellerauteur kan nu naar de Lamborghini-dealer.

© Bas Evers / MediaFreak 2007

Geen opmerkingen: