zaterdag 27 januari 2007

Beste filmpreviews (9): Fun with Dick and Jane


Titel: Fun with Dick and Jane
Regie: Dean Parisot
Genre: komedie
Tijdsduur: 90 minuten
Verwacht: 9 februari 2006
Acteurs: Jim Carrey, Téa Leoni, Alec Baldwin, Richard Jenkins, Gloria Garayua
Officiële website: www.funwithdickandjane.com

Samenvatting

Dick (Jim Carrey) en Jane (Téa Leoni) zijn verliefd, gelukkig en samen leven zij de typisch Amerikaanse droom. Tot op een dag de droom een ware nachtmerrie wordt. Wanneer het bedrijf waar Dick werkt betrokken raakt bij een beursschandaal wordt hij geconfronteerd met het vooruitzicht om alles in zijn leven te verliezen. Voor Dick en Jane zit er niets anders op dan te bedelen, lenen en te stelen om alles wat ze verliezen terug te krijgen. En dat zorgt voor hilarische momenten.

Preview
Oorspronkelijke publicatie: 17 januari 2006

Een gemiddelde topman van een Amerikaans bedrijf verdient meer dan 400 keer het salaris van een gemiddelde werknemer. Met dit politieke thema in het achterhoofd heeft Jim Carrey een remake geproduceerd van een redelijk ontvangen komedie uit de jaren 70: ‘Fun with Dick and Jane’ (1977), toentertijd met Jane Fonda en George Segal (geen familie). Voor het moderne ‘Fun with Dick and Jane’ (2005) is Dean Parisot aangetrokken als regisseur. Parisot heeft vooral naam gemaakt met de Star Trek parodie ‘Galaxy Quest’ (1999).

Alec Baldwin speelt de baas van Jim Carrey. Baldwin is megarijk, maar meent toch nog een extra’tje van zijn bedrijf te moeten stelen. Hierdoor gaat de firma over de kop, net op het moment dat Carrey een promotie heeft verdiend. De vrouw van Carrey (Téa Leoni) heeft daarvoor haar baan opgezegd met Carrey’s nieuwe salaris in het vooruitzicht. Carrey en Leoni staan aan de grond. Stelend en bedelend bedenken ze wie ze eigenlijk zouden moeten bestelen: de dief Alec Baldwin zelf.

Een komedie met een politieke twist, een moraal over de Amerikaanse consumptiemaatschappij. Het klinkt mooi, maar het is niet helemaal uit de verf gekomen, aldus de Amerikaanse filmpers. “Iedereen die houdt van komedie met een scherp randje zal teleurgesteld zijn over de manier waarop deze film zijn slimme premisse verlaat” (Shadows on the Wall). “Sociaal commentaar wordt vermengd met stompzinnige komedie in deze humorloze update van een stoeipartij tussen George Segal en Jane Fonda uit 1977” (Slant Magazine). “Wisselen tussen niet-intellectuele komedie en puntig politiek commentaar is een gedurfde strategie, maar de combinatie resulteert in een film die dom noch slim genoeg is om uit de verf te komen” (Reel Times).

Jim Carrey is een komisch natuurtalent met een aantal geweldige komedies op zijn naam. Na zijn hilarische rollen in de satirische TV-serie ‘In Living Color’ heeft hij op het witte doek geschitterd in ‘Ace Ventura: Pet Detective’ (1994), ‘The Mask’ (1994), ‘Liar Liar’ (1997) en ‘Bruce Almighty (2003)’. Dat Carrey ook het serieuzere werk aankan heeft hij bewezen in het gitzwarte ‘The Cable Guy’ (1996), het originele ‘The Truman Show’ (1998) en onlangs in het fantastische ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ (2004). Sommige recensenten vinden Carrey’s terugkeer naar (pretentieloze) komedie een teleurstelling in zijn carrière.

Téa Leoni is een gewaardeerde actrice die steeds gecast wordt in bijrollen, bijvoorbeeld in ‘Bad Boys’ (1995), ‘Deep Impact’ (1998) en ‘Jurassic Park III’ (2001). Een Amerikaanse recensent vraagt zich af wanneer er nou eens een Leoni-vehikel wordt geschreven in plaats van het zoveelste Carrey-vehikel, waarin dit keer Téa Leoni het tegen Jim’s komische ‘geweld’ moet opnemen.

Alec Baldwin is aangetrokken als geloofwaardige graaier. Baldwin heeft een beperkt aantal mooie rollen op zijn naam staan: ‘Beetle Juice’ (1998), ‘The Hunt for Red October’ (1990), ‘The Juror’ (1996) en recentelijk een goeie rol naast William H. Macy en Maria Bello in ‘The Cooler’ (2003).

Ondanks dit mooie lijstje namen komt de film dus niet helemaal uit de verf als we de Amerikaanse pers mogen geloven door de verkeerd uitgepakte combinatie van slapstick en politieke satire. Jammer, maar er gaan vast heel wat Carrey-fans toch kijken uit pure nieuwsgierigheid (mijzelf incluis).

Geen opmerkingen: