zaterdag 27 januari 2007

Beste filmpreviews (8): Failure to Launch


Titel: Failure to Launch
Regie: Tom Dey
Genre: romantische komedie
Tijdsduur: 97 minuten
Verwacht: 6 april 2006
Acteurs: Matthew McConaughey, Sarah Jessica Parker, Zodey Deschanel, Justin Bartha, Bradley Cooper, Terry Bradshaw, Kathy Bates
Officiële website: www.failuretolaunchmovie.com

Samenvatting

Matthew McConaughey is Tripp, een jongeman van in de dertig die nog steeds bij zijn ouders woont. Steeds weer weet hij een excuus te bedenken om het nest vooral niet te verlaten. Zijn ouders beginnen hier aardig van te balen en al hun pogingen om Tripp de wijde wereld in te sturen falen. Maar dan huren ze de vrouw van Tripps dromen in (Sarah Jessica Parker) om daar verandering in te brengen en hem eindelijk zover te krijgen dat hij de stap zet en op zichzelf gaat wonen. Maar Tripp is niet makkelijk los te weken uit zijn vertrouwde omgeving en het zal haar nog heel wat moeite kosten om dat voor elkaar te krijgen. Sommige mannen hebben nu eenmaal iets meer nodig dan een zetje in de rug.

Preview
Oorspronkelijke publicatie: 16 maart 2006

Achteraf had Paramount Pictures misschien beter een andere titel kunnen bedenken dan ‘Failure to Launch’ (2006), want aangezien de Amerikaanse pers niet enthousiast is over deze film, zijn de voordehandliggende grappen over de titel niet van de lucht: “De titel van de film fungeert meteen als beoordeling” (Christian Science Monitor), “De titel van de film is een ‘self-fulfilling prophecy’” (Seattle Post-Intelligencer). Straks de redenen waarom de rolprent in de ogen van de filmcritici uit de VS niet geslaagd is, eerst wat meer over de makers.

Regisseur Tom Dey is een relatieve nieuwkomer, met slechts twee Hollywood-films op zijn naam: ‘Shanghai Noon’ (2000) (een Disney-western met Jackie Chan en Owen Wilson) en ‘Showtime’ (2002) (redelijk geslaagde misdaadparodie met Robert DeNiro en Eddie Murphy). De schrijvers Tom Astle en Matt Ember hebben voornamelijk geschreven voor televisieseries; zij debuteren als scenaristen van een speelfilm.

Matthew McConaughey is door het blad ‘People’ uitgeroepen tot ‘sexiest man alive’. Tot 2000 heeft McConaughey in zeer diverse films gespeeld, met de rauwe Grisham-verfilming ‘A Time to Kill’ (1996), reli-SF ‘Contact’ (1997) en duikbootfilm ‘U-571’ (2000) als sprekende voorbeelden van diversiteit en acteertalent. Vervolgens is hij voornamelijk gecast voor romantische komedies: ‘The Wedding Planner’ (2001), ‘How to Lose a Guy in Ten Days’ (2003), en nu dus ‘Failure to Launch’. Zijn tegenspeler in laatstgenoemde film is Sarah Jessica Parker, die onlangs een lange filmcarrière in bijrollen toch vooral bekend is van de hitserie ‘Sex and the City’, waarvan onlangs het zevende seizoen is afgerond. Ook noemenswaardig in de cast van ‘Failure to Launch’ is Kathy Bates, een van toneel afkomstige Oscar-winnares (voor haar rol als Annie Wilkes in de Stephen King-verfilming ‘Misery’ (1990)), die verder onder meer te zien is in ‘Dolores Claiborne’ (1995) (opnieuw naar een boek van King), ‘Primary Colors’ (1998) en ‘About Schmidt’ (2002).

Welnu, met zo’n cast moet je toch een aardige film kunnen maken. Jawel, maar dan moet er wel chemie zijn tussen de hoofdrolspelers. En dat is nu net waar het volgens de Amerikaanse pers aan ontbreekt: “een van de weinige romantische komedies uit de geschiedenis waarin de ruzies tussen het stel veel geloofwaardiger zijn dan hun geflirt” (Kalamazoo Gazette), “Waar het ‘Failure to Launch’ aan ontbreekt is de cruciale binding tussen McConaughey en Parker die moet suggereren dat zij inderdaad voor elkaar bestemd zijn [...], meer bewijs dat chemie het enige speciale effect is dat Hollywood nog steeds niet kan creëren” (Philadelphia Daily News). Nog eentje dan, om het af te leren: “Matthew McConaughey en Sarah Jessica Parker zijn twee sympathieke acteurs met absoluut de slechtste smaak in rollen. Door hen beiden in één film te stoppen rolt er gelukkig slechts één slechte film uit, in plaats van twee aparte” (E! Online).

Naast het gebrek aan chemie tussen Parker en McConaughey is het plot een bron van ongenoegen: “De samenvatting van het plot klinkt meer als ‘sick com’ dan als ‘sitcom’: Een vrouwenverslinder krijgt het deksel op de neus wanneer hij verliefd wordt op, in wezen, een prostituee wier diensten worden betaald door zijn ouders die niet het fatsoen hebben hem te vragen uit huis te gaan” (New York Daily News). “Dit is het meest smakeloze idee voor een romantische komedie sinds ‘How to Lose a Guy in Ten Days’, waarin, realiseer ik me, Matthew McConaughey de hoofdrol speelt” (Los Angeles Daily News).

Misschien is de pers wel erg hard, maar als je toch al geen fan bent van romantische komedies kun je deze film zeker laten schieten. Mocht je wel van het genre houden: het blijft voor eigen risico.

Geen opmerkingen: