zaterdag 27 januari 2007

Beste filmpreviews (6): Cheaper by the Dozen 2


Titel: Cheaper by the Dozen 2
Regie: Adam Shankman
Genre: komedie
Tijdsduur: 94 minuten
Verwacht: 26 januari 2006
Acteurs: Steve Martin, Bonnie Hunt, Piper Perabo, Tom Welling, Hilary Duff, Kevin Schmidt, Alyson Stoner, Jacob Smith, Forrest Landis, Liliana Mumy, Morgan York, Blake Woodruff, Brent Kinsman, Shane Kinsman, Carmen Electra, Alexander Conti, Jaime King, Taylor Lautner, Eugene Levy, Haylee Wanstall
Officiële website: www.cheaperbythedozen2movie.com

Samenvatting

Tom (Steve Martin) en Kate (Bonnie Hunt) Baker nemen hun gezin van 12 kinderen mee op vakantie naar Lake Winnetka. Daar komen ze de familie Murtaugh tegen. Jimmy Murtaugh (Eugene Levy) is de trotse vader van 8 voor hun leeftijd bijzonder getalenteerde kinderen. De Bakers willen natuurlijk niet achterblijven en gaan de ‘strijd’ aan.

Preview
Oorspronkelijke publicatie: 31 december 2005

Het komt niet vaak voor dat zelfs de Amerikaanse pers zo unaniem is in haar afwijzing van een film als bij ‘Cheaper by the Dozen 2’ (2005). Er zijn drie voorname redenen voor deze diskwalificatie.

Ten eerste zijn sequels in het algemeen problematisch. De opvolgers zijn maar zelden beter dan het origineel. Dit geldt in het bijzonder voor de sequel van een film die in eerste instantie al slecht ontvangen is. ‘Cheaper by the Dozen’ (2003) is een remake van een film uit 1950, gebaseerd op een boek van het echtpaar Gilbreth. Ongeveer een kwart van de Amerikaanse recensenten heeft deze film indertijd een positieve waardering gegeven. Je moet dan van goeden huize komen om een vervolg te maken. Slechts een op de tien critici ziet de sequel wel/ook zitten.

Ten tweede is het script ongeïnspireerd en zelden grappig. Humor is naar de achtergrond gedreven in deze film ten gunste van goedkope slapstick. Meerdere recensenten maken hier melding van: “ijdele pogingen tot over-the-top slapstick” (Hollywood.com), “rommelige mix van flauwe slapstick en oversentimentaliteit” (New York Times), “de film bestaat uit een vermoeiende serie van voorspelbare slapstick momenten” (Internet Reviews).

Ten derde wordt het talent van de hoofdrolspelers volgens enkele filmvolgers niet goed ingezet. Over Steve Martin: “de man die zijn carrière begon als briljante absurdistische komiek heeft zichzelf neergezet als zachte huilerige vader en doet daarbij duizend clichés aan uit de familiefilm” (Movieweb.com). “Er is geen hilariteit; slechts een paar veteranen van de lach die afschuwelijk voorspelbare stappen zetten in deze ongeïnspireerde en onnodige sequel” (Kansas City Star). Eugene Levy heeft goede kritieken gekregen voor zijn rol naast Martin in ‘Bringing Down the House’ (2003), maar in ‘Cheaper by the Dozen 2’ krijgt hij niet de mogelijkheid zijn talenten te etaleren.

Over smaak valt te twisten, maar wie het oeuvre van regisseur Adam Shankman goed bekijkt weet eigenlijk van tevoren genoeg: Jennifer Lopez speelt in zijn mierzoete romcom ‘The Wedding Planner’ (2001) en Vin Diesel maakt zichzelf belachelijk in het Disney-vehikel ‘The Pacifier’ (2005). Tot besluit USA Today: “De contracten werden getekend, de inkt droogde op, iets met de titel ‘Cheaper by the Dozen 2’ werd vastgelegd om klaar te maken voor het vakantieseizoen. En toen was er waarschijnlijk de ‘o-oh’ factor.”

Geen opmerkingen: