zaterdag 27 januari 2007

Beste filmpreviews (23): Transporter 2


Titel: Transporter 2
Regie: Louis Leterrier
Genre: actie
Tijdsduur: 87 minuten
Verwacht: 13 oktober 2005
Acteurs: Jason Statham, Alessandro Gassman, Amber Valletta, Kate Nauta, Matthew Modine, Jason Flemyng, Keith David, Hunter Clary, Shannon Briggs, François Berléand, Raymond Tong, George Kapetan
Officiële website: www.transporter2movie.com

Samenvatting

Jason Statham keert terug in zijn rol van Frank Martin, de ex-Special Forces, a.k.a. "The Transporter". Hij leeft teruggetrokken in Miami waar hij als chauffeur werkt voor een rijke familie. Als het jonge zoontje ontvoerd wordt moet Frank al zijn talent bovenhalen om hem veilig terug te vinden. Hierdoor ontdekt hij een diepgaand complot dat verdergaat dan alleen maar een eenvoudige kidnapping. Een complot met als doel om via het kind een dodelijk virus te verspreiden en aldus iedereen die de drugshandel dwarsboomt te elimineren. Zal Frank erin slagen om, middenin Miami waar geld een duister kantje heeft, het kind te redden?

Preview
Oorspronkelijke publicatie: 7 oktober 2005

Luc Besson is een overproductieve Fransman die het bij wijze van uitzondering helemaal gemaakt heeft in Hollywood als Europeaan. Een van de kenmerkend eigenschappen van het werk van Besson zijn de enorm wisselende reacties erop. Ter illustratie: de eerste ‘Transporter’ film (2002) is 51% “verrot” op Rottentomatoes.com (een site die internationale filmrecensies verzamelt) en het tweede deel 49%. Op IMDB scoren beide films een zesje.

Toch is Besson een enorm creatieve geest met een neus voor talent. Natalie Portman is ontdekt door hem en doorgebroken -nog een puber- dankzij haar rol in “Leon” (1994). ‘The Fifth Element’ (1997) is een licht ondergewaardeerde sci-fi thriller met een oorspronkelijk script en dito speciale effecten. Misschien is Besson gewoon met teveel dingen tegelijk bezig. Hij is als producent betrokken bij een spectaculaire 13 (!) films die dit jaar zijn uitgekomen of dat nog moeten doen.

De meningen over het oeuvre van Luc Besson zijn dus hopeloos verdeeld, en ‘Transporter 2’ (2005) vormt hierop geen uitzondering. Wat is er slecht aan de film en wat is er goed? Hoofdrolspeler Jason Statham, dezelfde rol vertolkend in deel één, is goed. Hij heeft alle stunts voor deze film zelf gedaan, en dat wil heel wat zeggen, want de prent bestaat er voor het grootste gedeelte uit. (Volgens sommige recensenten is het eigenlijk een grote autocommercial (Audi A8); anderen vergelijken het met de werken van Jackie Chan.) Statham wordt zelfs een aantal maal in de Amerikaanse pers naar voren gebracht als de ideale nieuwe vertolker van James Bond. (Voor wie de naam niet zoveel zegt: een van zijn betere rollen is die van Turkish geweest in Guy Ritchie's ‘Snatch’ (2000).) Regisseur Louis Leterrier is ook goed, want “het lijkt hem niet uit te maken hoe crappy het script van Luc Besson is; hij wil het er gewoon goed uit laten zien. Hij slaagt erin” (Cinemablend.com).

Slecht is dus het script. De actiescènes zijn zo ongeloofwaardig dat “zelfs de Roadrunner ervan met zijn ogen zou rollen van ongeloof” (Miami Herald). Daarnaast lijdt ‘Transporter 2’ aan het sequel-syndroom. De opvolger is slechts zelden beter dan het origineel en in elk geval minder oorspronkelijk. Toch moet men niet te hard zijn over deze film, want menige recensent vindt het uiteindelijk toch wel een vermakelijke rolprent. Het is alleen een gegarandeerde ‘straight to the videostore’. Niks mis mee; thuis voor de buis met een pilsje erbij is deze popcornprent vast prima te verteren. En voor de erkenning doet Besson het niet.

Geen opmerkingen: