zaterdag 27 januari 2007

Beste filmpreviews (22): Transamerica


Titel: Transamerica
Regie: Duncan Tucker
Genre: drama, komedie
Tijdsduur: 103 minuten
Verwacht: 20 april 2006
Acteurs: Felicity Huffman, Kevin Zegers, Fionnula Flanagan, Elizabeth Peña, Graham Greene
Officiële website: www.transamerica
-movie.com


Samenvatting

‘Transamerica’ is het verhaal van Bree (Felicity Huffman), een conservatieve transsexuele vrouw die een onverwachte reis begint wanneer haar ter ore komt dat ze een zoon (Kevin Zegers) verwekt heeft toen ze nog een man was. Hij is een rebelse tiener die met schimmige zaakjes zijn geld bijeenschraapt op de straten van New York.

Preview
Oorspronkelijke publicatie: 16 maart 2006

De film ‘Transamerica’ (2006) van debuterend scenarioschrijver en regisseur Duncan Tucker heeft in Nederland al veel publiciteit gehad. Dit vooral vanwege de Oscar-nominatie voor hoofdrolspeelster Felicity Huffman (Beste Actrice) en de gewonnen Golden Globe (in dezelfde categorie). Als we de Amerikaanse pers mogen geloven is die Oscar-nominatie voor Huffman absoluut op zijn plaats, maar is het ook grotendeels te danken aan haar goede prestatie dat de film als geheel positief wordt beoordeeld.

Felicity Huffman is de vrouw van rasacteur William H. Macy, met wie zij samen te zien is in ‘Magnolia’ (1999). Huffman is verder met name bekend van televisieseries, waarvan ‘Desparate Housewives’ de bekendste en meest recente is. Voor de rol als omgebouwde man heeft zij zich bijzonder moeten inleven. Ze heeft onder meer haar bewegingen en haar stem moeten aanpassen. Huffman vertelt in de persmap dat ze zich aan het eind van de film heeft afgevraagd of ze wel goed zat als ze de dames-wc instapte, zozeer had ze zich in haar rol ingeleefd. Haar acteerprestatie in ‘Transamerica’ wordt dan ook zonder meer geroemd: “Huffman’s prestatie in ‘Transamerica’, als [...] transsexueel die moet omgaan met de plotselinge verschijning van een langverloren zoon, is veel beter dan de film zelf; zij brengt de film zelfs eigenhandig naar grotere hoogten” (Seattle Times).

Ondanks de originele invalshoek van transsexualiteit, wordt de film “gewoon” gezien als een geslaagde ‘road movie’ over familiebanden: “Als je het transsexuele element aan de kant kunt schuiven, zie je een vaak humoristische ‘road movie’ die verandert in een verhaal over relaties en de band die families verbindt” (TheMovieChicks.com). Anderen vinden de invalshoek juist wel iets toevoegen aan de film: “De heerlijke balans van grappenmakerij en bloedserieusheid, lichtvoetige humor en snijdende parodie onderstrepen de boodschap van geslachtsverandering” (CultureVulture.net).

Felicity Huffman verdient het dat je ‘Transamerica’ gaat bekijken - al is alleen maar vanwege de moeite die ze in haar rol gestoken heeft.

Geen opmerkingen: