zaterdag 27 januari 2007

Beste filmpreviews (21): The Island


Titel: The Island
Regie: Michael Bay
Genre: actie, sci-fi
Tijdsduur: 127 min.
Verwacht: 11 augustus 2005
Acteurs: Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Djimon Hounsou, Sean Bean, Steve Buscemi, Michael Clark Duncan, Ethan Phillips, Brian Stepanek
Officiële website: www.theisland-themovie.com

Samenvatting

Lincoln Six-Echo (Ewan McGregor) en Jordan Two-Delta (Scarlett Johansson) zijn twee van de honderden bewoners van een gesloten instituut in het midden van de 21ste eeuw. Zoals bij alle inwoners van deze zorgvuldig gecontroleerde omgeving wordt alles van hun dagelijkse leven gemonitord, ogenschijnlijk voor hun eigen bestwil. De enige uitweg -en de hoop die zij allen delen- is verkozen te worden naar “Het Eiland” te gaan – de laatste niet besmette plek op aarde, nadat een ecologische ramp naar verluidt het leven heeft genomen van iedereen op de planeet... behalve hen.

Lincoln, die sinds kort geplaagd wordt door onverklaarbare nachtmerries, is rusteloos en zet in toenemende mate vraagtekens bij de restricties die hem in zijn leven worden opgelegd. Maar hij is niet voorbereid op de waarheid wanneer zijn groeiende nieuwsgierigheid hem tot de verschrikkelijke ontdekking brengt dat zijn complete bestaan een leugen is, dat Het Eiland een wrede grap is. En dat hij, Jordan en iedereen die zij kennen dood eigenlijk meer waard zijn dan levend. Terwijl de klok tikt doen Lincoln en Jordan een gedurfde ontsnappingspoging naar een wereld die zij nooit hebben gekend. Zodra ze buiten zijn en weg van de priemende ogen van het instituut, bloeit hun tot dan toe onschuldige vriendschap op. Maar met de meedogenloze troepen van het instituut op de hielen hebben Lincoln en Jordan maar één allesomvattende missie: in leven blijven.

Preview
Oorspronkelijke publicatie: 19 juli 2005

Als je op namen af mag gaan, dan zit ‘The Island’ (2005) bij voorbaat wel goed. Regisseur Michael Bay heeft een reeks succesvolle actiefilms op zijn naam staan die indrukwekkend te noemen is: ‘Bad Boys’ (1995), ‘The Rock’ (1996), ‘Armageddon’ (1998), ‘Pearl Harbor’ (2001), ‘Bad Boys II’ (2003). Stel je deze regisseur voor die een script toegestuurd krijgt van Steven Spielberg met het bijbehorende productiebudget, mocht Bay ervoor kiezen de film te gaan maken. Zeg dan maar eens nee. Met Spielbergs financiële mogelijkheden contracteer je dan Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Sean Bean, Steve Buscemi en Michael Clarke Duncan. (De laatste is maar twee dagen op de set geweest!)

De enige naam die nog niet staat is de belangrijkste, die van scenarist Caspian Tredwell-Owen. Deze Brit van geboorte is pas onlangs naar Amerika gekomen om in de filmindustrie te werken en blijkt een talent te hebben voor het schrijven van scripts. Hiervóór heeft hij ‘Beyond Borders’ (2003) geschreven, verfilmd met Angelina Jolie en Clive Owen in de hoofdrol. Volgens de persmap van ‘The Island’ is Kofi Annan erg enthousiast over deze film. Wat de waarde is van de mening van Annan als filmkenner is niet helemaal duidelijk.

Terug naar ‘The Island’. Het script gaat over klonen. Dat is natuurlijk een actueel onderwerp. De wetenschap maakt zeker vorderingen op dit gebied, maar het gaat nog wat ver om aan te nemen dat er over twintig jaar al mensen gekloond worden puur en alleen om sommige organen voor transplantatie te gebruiken. McGregor en Johansson spelen twee van zulke klonen die in een gesloten instituut leven, onwetend van de status van hun bestaan. Zo nu en dan wordt er onder de klonen een verblijf verloot op Het Eiland, waaraan de film zijn naam te danken heeft. Dit blijkt uiteraard niet te bestaan; het verblijf aldaar luidt de dood in van de kloon in kwestie. McGregor heeft door een (daar is het toverwoord uit Hollywood weer) genetische mutatie een eigenschap meegekregen die niet voor klonen bedoeld is: nieuwsgierigheid. Hij gaat op zoek naar de reden voor zijn gevangenschap en wanneer Johansson een verblijf op Het Eiland heeft gewonnen, ontsnappen ze samen uit het instituut. Wat volgt is een lange achtervolging door de speciale eenheden van het instituut, die moeten voorkomen dat de klonen aan de wereld kunnen vertellen wat er in het instituut gebeurt.

De film zit volgens de meeste recensenten goed in elkaar. Hij hinkt alleen een beetje op twee gedachten. Aan de ene kant is er de science fiction van het klonen, waar duidelijk ook een morele draai aan wordt gegeven (Bean wil als medisch directeur van het instituut niets dan goed voor de mensheid, maar vervalt in pure slechtheid), en aan de andere kant is er de rauwe actie die we van Bay gewend zijn. Dan kun je twee conclusies trekken. Of je vindt het een actiefilm met diepgang (McGregor beweert dat dit een van de redenen is geweest waarom hij voor de hoofdrol heeft gekozen), of je vindt het een rommelig geheel waarbij de regisseur geen keus heeft durven of kunnen maken. De eerste mening overheerst, al moet er bij worden gezegd dat de Amerikaanse pers actiefilms al snel inhoud vinden hebben, terwijl wij Europeanen toch iets kritischer zijn (vergelijk de dolenthousiaste reacties op ‘Pearl Harbor’ uit de VS met de gepaste kritische noten uit Europa).

Hoe dan ook val je je aan ‘The Island’ geen buil - of je nu van actie houdt of van science fiction. Het is van alles wat en zeg nou zelf: uit het lijstje acteurs zit er altijd wel één bij die je steengoed vindt.

Geen opmerkingen: