zaterdag 27 januari 2007

Beste filmpreviews (20): Syriana


Titel: Syriana
Regie: Stephen Gaghan
Genre: thriller
Tijdsduur: 128 minuten
Verwacht: 2 maart 2006
Acteurs: Kayvan Novak, George Clooney, Amr Waked, Christopher Plummer, Jeffrey Wright, Chris Cooper, Robert Foxworth, Nicky Henson, Nicholas Art, Matt Damon, Amanda Peet, Steven Hinkle, Daisy Tormé, Peter Gerety, Richard Lintern
Officiële website: www.syriana.nl

Samenvatting

Terwijl CIA-agent Robert Barnes de verontrustende waarheid achter het werk ontdekt waaraan hij zijn leven gewijd heeft, krijgt een jonge oliehandelaar te maken met een familietragedie en zoekt zijn heil in een vennootschap met een idealistische Arabische prins. Een zakelijke advocaat komt voor een moreel dilemma te staan tijdens de fusie van twee machtige Amerikaanse oliemaatschappijen, terwijl aan de andere kant van de wereld een Pakistaanse tiener ten prooi valt aan de rekruteringsmethodes van een charismatische geestelijke. Allemaal spelen ze een kleine rol in het immense en complexe systeem achter de olie-industrie, onwetend welke explosieve impact hun levens op de wereld zullen hebben.

Preview
Oorspronkelijke publicatie: 12 februari 2006

Regisseur Stephen Gaghan heeft vooral naam gemaakt als scenarioschrijver, bijvoorbeeld voor Steven Soderbergh’s Oscar-winnende film over de oorlog tegen drugs ‘Traffic’ (2000). Als regisseur is Gaghan tot nu toe niet goed ontvangen getuige in het bijzonder de reacties op ‘Abandon’ (2002). Met ‘Syriana’ (2005) is daar een einde aan gekomen. Zowel scenario als regie zijn van de hand van Gaghan en op beide aspecten van deze film wordt goed gereageerd. ‘Syriana’ is een overwegend goed ontvangen film in de Verenigde Staten die een exponent is van de toenemende politieke bewustheid (en anti-Bush-stemming) van Hollywood.

‘Syriana’ is gebaseerd op het boek ‘See No Evil’ van voormalig CIA-agent Robert Baer. Baer is van 1976 tot 1997 verbonden geweest aan de Amerikaanse veiligheidsdienst en heeft zowel de oorzaken - als de falende aanpak van het terrorisme van dichtbij meegemaakt. Stephen Gaghan heeft zich door dit boek laten inspireren tot een twee uur durende film waarin liefst vier verhaallijnen worden uitgewerkt. Dat is een gewaagde aanpak. Een enkele criticaster wil per se de film beoordelen als een samenvatting van het Midden-Oosten-conflict, waarvoor twee uur natuurlijk onafdoende is: “De gebeurtenissen in het Midden-Oosten zijn te complex om te worden samengevat in een film van twee uur” (Hero Realm). De laatste opmerking is zeker niet representatief voor de ontvangst.

Juist door Gaghan’s achtergrond als scenarist weet hij heel goed hoe hij de aandacht vast moet houden, terwijl hij niet teveel weggeeft: “Je moet de film misschien meer dan een keer bekijken voordat je de eindjes aan elkaar kunt knopen, maar de rollen zijn zo levendig en de regie zelfverzekerd dat men zich nooit verdwaald voelt. Met zoveel karakters en plotwendingen is het gemakkelijk voor een regisseur om zich helemaal te laten gaan, maar Stephen Gaghan slaagt erin je het gevoel te geven dat elke scène op het juiste moment en op de juiste plaats komt” (AllMovie.com). “Zoals hij deed in ‘Traffic’, smeedt Gaghan zijn losse subplots aaneen in een onberispelijk tempo. Zijn scenario is een voorbeeld van hoe scènes zo te arrangeren dat je na elke scène meer wilt weten” (New York Magazine).

Gemakkelijk is ‘Syriana’ zeker niet: “Als je een film wilt die al je vragen beantwoordt, probeer dan ‘Revenge of the Sith’. Als je een film wilt die al je antwoorden bevraagt, probeer dan deze” (Yahoo Movies). “Olie, oorlog, wereldwijd kapitalisme - het is niet zo simpel. Het is van nature moeilijk te begrijpen. Deze film geeft je een indruk van de complexiteit terwijl hij de aandacht vasthoudt” (Hollywood Report Card). “‘Syriana’ is een bijtende en cynische politieke thriller met een plot dat zo af en toe verwart, maar met een boodschap die geen ruimte overlaat voor misinterpretatie” (Minneapolis Star Tribune).

Geen opmerkingen: