zaterdag 27 januari 2007

Beste filmpreviews (19): Mysterious Skin


Titel: Mysterious Skin
Regie: Gregg Araki
Genre: Drama
Tijdsduur: 99 minuten
Verwacht: 25 augustus 2005
Acteurs: Joseph Gordon-Levitt, Brady Corbet, Elisabeth Shue, Michelle Trachtenberg, Bill Sage, Jeffrey Licon
Officiële website: www.mysteriousskinthemovie.com

Samenvatting

“Mysterious Skin” is gebaseerd op de debuutroman (1995) van de Amerikaanse schrijver Scott Heim, in Nederland verschenen onder de titel “Mysterieuze huid”. De roman handelt over twee jonge jongens uit een dorp in Kansas die getraumatiseerd zijn: de een doordat hij seksueel is misbruikt, de ander doordat hij ervan overtuigd is dat hij door buitenaardse wezens is ontvoerd. Brian Lackey (gespeeld door Brady Corbet) wordt geteisterd door nachtmerries naar aanleiding van zijn vermeende ontvoering. Neil McCormick (gespeeld door Joseph Gordon-Levitt) is een losgeslagen puber op zoek naar zijn seksualiteit. Die nieuwsgierigheid is al op jonge leeftijd aangewakkerd door de aandacht die Neil krijgt van zijn baseballcoach (gespeeld door Bill Sage). Brians zoektocht naar zijn geschiedenis brengt hem bij Neil. Beide jongens ontdekken dat zij elkaar kunnen helpen door de spoken uit hun verleden uit te dagen.

Preview
Oorspronkelijke publicatie: 24 mei 2005

De Amerikaanse regisseur Gregg Araki was begin jaren negentig met films als “Totally F****ed up” (1993) een van de aanvoerders van wat ‘New Queer Cinema’ genoemd werd. Deze low-budget films werden speciaal gemaakt voor een homopubliek en waren duidelijk niet bedoeld om het grote publiek op te voeden omtrent het thema homoseksualiteit. Integendeel; volgens www.outrate.net (een website over homocinema) zijn de New Queer films karikaturen.

Critici leken het er destijds over eens dat Araki expliciete (gay) sex wenste te brengen zonder veel psychologische diepgang, met als voornaamste doel te shockeren. Zie ook zijn roadmovie “The Doom Generation” (1995), waarin twee jongeren rondtrekken langs Amerika’s hamburgertenten samen met een seksverslaafde zwerver, waarbij ze per ongeluk een supermarktbediende onthoofden.
“Mysterious Skin” toont volgens vele Amerikaanse recensenten aan dat Araki meer in zijn mars heeft. Het misbruik uit Heims roman wordt wel degelijk in beeld gebracht, maar op een pijnlijke, soms zelfs tedere manier.

Natuurlijk leveren de acteurs ook een belangrijke bijdrage aan hoe deze scènes worden neergezet. De erg jonge Brady Corbet (geboren in 1988) kennen we uit “Thirteen” (2003), een film over de veranderende relatie tussen een seksueel actief wordende dochter en haar moeder, en van zijn stembijdrage aan Jonathan Frakes’ touwtjesloze versie van “Thunderbirds” (2004). Joseph Gordon-Levitt gaat al langer mee, als jong jochie al een prima prestatie neerzettend in de televisiekomedie “Third Rock from the Sun” (als Tommy) naast onder meer John Lithgow, en als zoon van Demi Moore in de John Grisham-verfilming “The Juror” (1996). Met name Gordon-Levitt’s acteerprestatie in deze film wordt geroemd.

De muziek wekt hoge verwachtingen. Deze is gecomponeerd door een bijzonder duo. Harold Budd is een van de pioniers van de ‘ambient’ muziek. Hij werkte veel samen met ambientlegende Brian Eno. Robin Guthrie is een van de oprichters van de Cocteau Twins en debuteert als componist van filmmuziek.

Al met al is “Mysterious Skin” een bijzondere, nieuwsgierigmakende film – zowel vanwege de voorafgaande films van de regisseur als vanwege het thema. Amerikaanse films over pedofilie zijn er niet veel en als ze er zijn, zorgen ze steevast voor controverse (zie de reacties op Kevin Bacon in “The Woodsman” (2004)). Op basis van het eerdere werk van Gregg Araki zou je kunnen denken dat er een smakeloze film vol expliciet, misselijkmakend kindermisbruik is uitgerold, maar dat is bezijdens de waarheid, als we de Amerikaanse pers mogen geloven. Het lijkt erop dat “Mysterious Skin” op een subtiele manier een pijnlijk verhaal vertelt, dat gedragen wordt door authentieke muziek, maar vooral ook door de uitstekende acteerprestaties van de twee jonge hoofdrolspelers.

Geen opmerkingen: