zaterdag 27 januari 2007

Beste filmpreviews (17): Monster in Law


Titel: Monster in Law
Regie: Robert Luketic
Genre: romantische komedie
Tijdsduur: 101 minuten
Verwacht: 18 augustus 2005
Acteurs: Jennifer Lopez, Jane Fonda, Michael Vartan, Wanda Sykes, Adam Scott, Annie Parisse, Monet Mazur, Elaine Stritch, Will Arnett, Stephen Dunham
Officiële website: www.monsterinlaw.com

Samenvatting

Het liefdesleven van Charlotte (Jennifer Lopez) is een ramp. Tot ze op een feestje de knappe dokter Kevin Fields (Michael Vartan) ontmoet. Hij lijkt de man van haar dromen en het jonge koppel besluit zo snel mogelijk te trouwen. Maar dat is buiten Kevins moeder Viola (Jane Fonda) gerekend. Zij verloor net haar baan als televisiepresentatrice en heeft dus alle tijd om de trouwpartij op alle mogelijke manieren te dwarsbomen. Samen met haar assistente Ruby ontpopt ze zich tot een ware nachtmerrie voor de jonge bruid. Maar Charlotte is niet van plan om haar huwelijk te laten verstoren.

Preview
Oorspronkelijke publicatie: 12 juli 2005

Aanstaande schoonmoeder weigert de keuze van haar zoon te accepteren. Dat is in een paar woorden de samenvatting van ‘Monster in Law’ (2005). Dit verhaal roept sterke associaties op met ‘Meet the Parents’ (2000) en de vraag is dan ook wat de makers van ‘Monster in Law’ hieraan hebben kunnen toevoegen. Het antwoord luidt helaas: niet bijster veel.

De scenarist kan in deze niet zoveel worden verweten. Anya Kochoff debuteert als scenarioschrijver en heeft deze eerste kans vast te danken aan het feit dat zij de dochter is van een televisieproducent. De regisseur valt meer te verwijten, uiteraard, al heeft de Australiër Robert Luketic nog niet bewezen dat hij veel beter kan. Zijn enige andere bekende titel is ‘Legally Blonde’ (2001), een niemendalletje met Reese Witherspoon.

De hoofdrolspeelsters Jennifer Lopez en Jane Fonda mag deze wanprestatie eigenlijk nog het meeste worden aangerekend. Lopez omdat ze een vlakke acteerprestatie neerzet (“Lopez is zo schattig, zo eenzijdig dat ze deze rol per telefoon had kunnen doen” - Desert News), Fonda omdat ze toch echt een betere film had kunnen uitkiezen om na vijftien jaar afwezigheid terug te keren op het witte doek. Jennifer Lopez heeft er natuurlijk de laatste tijd een handje van om in steeds slechtere films te spelen, met als dieptepunt ‘Gigli’ (2003) (negen Golden Raspberry nominaties).

Wat maakt ‘Monster in Law’ zoveel slechter dan ‘Meet the Parents’? De laatste film is zwartgallig van toon. Ben Stiller en Robert DeNiro proberen elkaar echt pijn te doen. Over de eerste merkt de Newark Star-Ledger op: “De film belooft vechtende katten. In plaats daarvan krijgen we jankende kittens.” Volgens de Kansas City Star ontbreekt het de film aan de gemeenheid en vulgariteit van de goede moderne komedie, maar er komt niets voor in de plaats. Verder wordt de film op verschillende plekken bestempeld als traag en voorspelbaar. Wat dat betreft is de aanwezigheid van Jennifer Lopez en Jane Fonda dan nog het enige wat je doet blijven kijken.

Modamag.com vat het als volgt samen: “Deze romantische komedie is noch romantisch, noch komisch.” ‘Monster in Law’ kun je echt overslaan. Tip voor de distributeur: misschien op 14 februari nog maar eens opnieuw uitbrengen.

Geen opmerkingen: