zaterdag 27 januari 2007

Beste filmpreviews (15): Kiss Kiss, Bang Bang


Titel: Kiss Kiss, Bang Bang
Regie: Shane Black
Genre: actie, komedie
Tijdsduur: 103 minuten
Verwacht: 15 december 2005
Acteurs: Robert Downey Jr., Val Kilmer, Michelle Monaghan, Corbin Bernsen, Dash Mihok, Larry Miller, Rockmond Dunbar, Shannyn Sossamon, Angela Lindvall
Officiële website: kisskiss-bangbang.
warnerbros.comSamenvatting


‘Kiss Kiss, Bang Bang’ vertelt het verhaal van een kruimeldief (Downey Jr.) die zich voordoet als acteur en naar LA is gevlucht voor een onwaarschijnlijke auditie: een rol in een detective film. Ter voorbereiding op zijn rol moet hij samenwerken met een privé-detective (Kilmer) en zijn tegenspeelster, een onbereikbare schoolliefde (Monaghan). De rollen van de spelers worden levensecht als zij zich tegen wil en dank midden in een moordonderzoek bevinden.

Preview
Oorspronkelijke publicatie: 1 december 2005

Shane Black is de bedenker van ‘Lethal Weapon’ (1987) en in die hoedanigheid een van de pioniers van het (humoristische) actiegenre. Naast dit Mel Gibson-vehikel is Black bekend als schrijver van bijvoorbeeld ‘The Last Boyscout’ (1991) en ‘The Long Kiss Goodnight’ (1996), beide verhalen waarin zwarte acteurs (respectievelijk Damon Wayans en Samuel L. Jackson) een humoristische rol vertolken in een actie-setting. Shane Black is nu terug met ‘Kiss Kiss, Bang Bang’ (2005), in Amerika door een enkele recensent ook wel ‘Lethal Weapon 5’ genoemd.

Twee van de hoofdrolspelers maken volgens de Amerikaanse pers in ‘Kiss Kiss, Bang Bang’ een geslaagde comeback: Robert Downey Jr. en Val Kilmer. Downey speelt zijn eerste rol na een periode van afkicken. Hij heeft in 1975 een jaar in ‘Saturday Night Live’ gespeeld, om vervolgens pas in 1992 echt indruk te maken als vertolker van Charlie Chaplin in ‘Chaplin’, een rol die Downey een Oscar heeft opgeleverd. In 1997 is hij te zien geweest in de populaire advocatenserie ‘Ally McBeal’. Downey is in deze film goed als droge sul die per ongeluk bij een moord betrokken raakt.

Val Kilmer is na een zeer indrukwekkende reeks films tot en met halverwege jaren negentig afgezakt naar “straight-to-the-videostore” actiefilms als ‘Spartan’ (2004). Het begin van deze acteur is imposant: ‘Top Gun’ (1986), Jim Morrison in ‘The Doors’ (1991), Batman in ‘Batman Forever’ (1995) en een goeie rol in ‘Heat’ (1995). In ‘Kiss Kiss, Bang Bang’ speelt Kilmer een humoristische rol, wat hem goed afgaat als we de Amerikaanse filmcritici mogen geloven.

De derde hoofdrolspeler is veel minder bekend, maar dan ook nog jong (van 1976). Michelle Monaghan heeft twee kleine rollen gespeeld in actiefilms (‘The Bourne Supremacy’ (2004) en ‘Constantine’ (2005), waaruit trouwens een aantal van haar scènes verwijderd is). Dat we met een talent te maken hebben moge blijken uit het feit dat ze gevraagd is voor ‘Mission Impossible 3’ (2006). Slechts één recensent roemt Monaghan’s prestatie afzonderlijk.

Tot zover de acteurs. Wat mogen we van het verhaal verwachten? Een combinatie van harde actie en absurdistische humor, in de lijn van het eerder aangehaalde ‘Lethal Weapon’ en de ‘Die Hard’-reeks. De humor wordt door de Amerikaanse filmpers beter beoordeeld dan het moordmysterie, maar het hoge tempo van de film maakt veel goed. Voor de insiders zitten er veel referenties aan andere actiefilms verwerkt. Niet iedere recensent is hier blij mee; de film wordt meermaals zelfingenomen en zelfreferentieel genoemd. Niet getreurd – we hebben hier te maken met een geslaagde actiekomedie en een opvallende terugkeer van twee ‘gevallen’ acteurs.

Ten slotte een klein woordje over de muziek, gecomponeerd door John Ottman. Hij is verantwoordelijk voor de opvallende score van ‘The Usual Suspects’ (1995) en de passende muziek bij X-Men-vervolg ‘X2’ (2003). Dat een schoenmaker beter bij zijn leest kan blijven bewijst Ottman met zijn regiedebuut ‘Urban Legends: Final Cut’ (2000), een film die op IMDB een 3,8 krijgt van het publiek (ruim 3500 stemmen).

Geen opmerkingen: