zaterdag 27 januari 2007

Beste filmpreviews (14): Just Like Heaven


Titel: Just Like Heaven
Regie: Mark Waters
Genre: romantische komedie
Tijdsduur: 95 minuten
Verwacht: 8 december 2005
Acteurs: Reese Witherspoon, Mark Ruffalo, Donal Logue, Dina Spybey, Ben Shenkman, Jon Heder, Ivana Milicevic, Rosalind Chao, Chris Pflueger, Kerris Dorsey, Alyssa Shafer, Ron Canada, Caroline Aaron, Gabrielle Made, Shulie Cowen, Cristian Cruz, Benjamin Hughes, Billy Beck, Paul Cassell
Officiële website: www.justlikeheaven-themovie.com

Samenvatting

Als David een prachtig appartement in San Francisco huurt, verwacht -of wil- hij beslist geen huisgenote. Hij is nog maar net begonnen een complete puinhoop van het huis te maken als een knappe, maar dominante jonge vrouw genaamd Elizabeth opeens opduikt. Ze houdt voet bij stuk dat dit haar appartement is. David neemt aan dat er sprake is van een gigantisch misverstand tot Elizabeth net zo mysterieus verdwijnt als ze is verschenen. Nieuwe sloten houden Elizabeth niet tegen en ze begint te komen en gaan wanneer ze wil - meestal om David een standje te geven over zijn leefgewoonten in haar appartement.

David is ervan overtuigd dat ze een geest is en hij probeert Elizabeth te helpen om over te gaan naar 'gene zijde'. Elizabeth heeft ontdekt dat ze etherische eigenschappen heeft (ze kan door muren lopen), maar ze is er net zo van overtuigd dat ze op de een of andere manier nog leeft, en ze gaat dus nergens naar toe over. Terwijl Elizabeth en David naar de waarheid zoeken ontstaat er een liefdesrelatie. Jammer genoeg hebben ze maar weinig tijd vóór hun hoop op een toekomst samen voor altijd zal verdwijnen.

Preview
Oorspronkelijke publicatie: 6 november 2005

‘Just Like Heaven’ (2005) is een film die je rustig kunt missen om drie redenen. Het verhaal is niet bijster origineel, Reese Witherspoon staat niet bekend vanwege haar neus voor kwaliteitsfilms en regisseur Mark Waters is met name bekend van een film waarin moeder en dochter tot grote ‘hilariteit’ van lichaam verwisselen (‘Freaky Friday’ (2003)). Of het Lindsay Lohan-vehikel ‘Mean Girls’ (2004). Het is aan de slappe Amerikaanse pers te danken dat de film slechts 53% ‘rotten’ beoordeeld wordt op RottenTomatoes.

‘Just Like Heaven’, gebaseerd op het boek ‘If Only It Were True’van de Franse auteur Marc Levy, lijkt in vele opzichten op ‘Ghost’ (1990). Reese Witherspoon kan door muren lopen en Mark Ruffalo, die haar appartement heeft betrokken, kan haar zien, maar anderen niet. Waar ‘Ghost’ door het originele scenario, de prima acteerprestaties van Patrick Swayze, Demi Moore & Whoopi Goldberg en de humoristische kwinkslagen tot een klassieker is uitgegroeid, zal ‘Just Like Heaven’ die status nooit bereiken. Ook al niet omdat het acteerwerk van hoofdrolspelers Witherspoon en Ruffalo in orde is, maar de chemie soms ontbreekt, omdat vele scènes zijn opgenomen zonder dat Ruffalo en Witherspoon fysiek tegen over elkaar hebben gestaan.

Reese Witherspoon heeft nooit veel anders gedaan dan romantische komedies (‘Legally Blonde’ (2001), ‘Legally Blonde 2’ (2003), ‘Sweet Home Alabama’ (2002)). Mark Rufallo is een goede acteur, maar hij heeft in een wisselende reeks films gespeeld. ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ (2004) steekt er in zijn oeuvre positief boven uit. Met ‘Collateral’ (2004), naast Tom Cruise en Jamie Foxx, is zijn Hollywood-doorbraak gerealiseerd.

Er is slechts één publiek dat ‘Just Like Heaven’ echt zal aanspreken: verliefde tieners die nog niet zo vaak naar de bioscoop zijn geweest. Want romantisch is de film al met al wel. Komisch alleen wat minder, als we (iets meer dan de helft van) de Amerikaanse pers mogen geloven. In dit geval doen we dat dan maar.

Geen opmerkingen: