zaterdag 27 januari 2007

Beste filmpreviews (11): Hostel

Titel: Hostel
Regie: Eli Roth
Genre: horror
Tijdsduur: 95 minuten
Verwacht: 2 maart 2006
Acteurs: Jay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson, Barbara Nedeljakova, Jan Vlasák, Jana Kaderabkova, Jennifer Lim, Lubomir Bukovy, Jana Havlickova
Officiële website: www.hostelfilm.com

Samenvatting

Hostel vertelt het verhaal van de twee Amerikaanse studenten Paxton (Jay Hernandez) en Josh (Derek Richardson) die aan het backpacken zijn door Europa. Als een collega-reiziger hun vertelt over een paradijs voor Amerikaanse backbackers twijfelen ze geen moment. Eenmaal daar aangekomen gaat het versieren van de dames ze makkelijk af, misschien wel iets te makkelijk?

Preview
Oorspronkelijke publicatie: 18 februari 2006

De marketingafdeling van Sony Pictures heeft overuren gedraaid om een gigantische hype te creëren rond ‘Hostel’ (2005), de nieuwe film van horror-maker Eli Roth, bekend van zijn -in het genre- goed ontvangen debuut ‘Cabin Fever’ (2002) (waarin hij zelf ook te zien is). Met name de toevoeging “Quentin Tarantino presenteert” moet veel bezoekers naar de bioscoop trekken. Tarantino noemt Roth “de toekomst van horror”.

‘Hostel’ is, als we de PR-mensen van Sony mogen geloven, losjes gebaseerd op een artikel dat op Internet circuleert, waarin voor $ 10.000,= een geladen geweer wordt aangeboden, samen met een persoon die je daarmee mag vermoorden. Dit speelt zich in Thailand af, waar arme mensen die niet meer voor hun gezin kunnen zorgen dit zogenaamd als laatste redmiddel zien.

Vooruit. De producers van (de remake van) ‘The Texas Chainsaw Massacre’ (2003) lopen op het moment dat Roth dit leest rond met het idee een film te maken over backpacking in Oost-Europa. Dat is het enige concept dat ze hebben. Roth stelt voor het Thaise verhaal te integreren in deze setting. Quentin Tarantino wordt geraadpleegd en is enthousiast. Hij adviseert over het script en treedt op als executive producer.

Eli Roth is een groot fan van Koreaanse en Japanse horror. Een van zijn voornaamste inspiratiebronnen is het oeuvre van Takashi Miike, voor wie hij speciaal een rolletje schrijft in ‘Hostel’. Toch moet de film een Europese ‘feel’ krijgen en daarom wordt Milan Chadima aangetrokken als ‘director of photography’, eerder verantwoordelijk voor Terry Gilliam’s sprookje ‘The Brothers Grimm’ (2005). Een van de locaties wordt een in 1915 gebouwd, inmiddels gesloten gekkenhuis in Tsjechië.

Leuk om te vermelden is dat Roth de debuterende acteur Eythor Gudjonsson ontmoet heeft tijdens de promotie van ‘Cabin Fever’. Gudjonsson is vijf jaar marketingdirecteur geweest van Disney op IJsland.

Dan nu de reacties op de film. Een dusdanig gehypete film kan eigenlijk alleen maar tegenvallen en als we de Amerikaanse pers erop nalezen is ‘Hostel’ op dit beginsel geen uitzondering. Natuurlijk, de film is controversieel, maar hij wordt vooral binnen zijn genre beoordeeld en de indruk bestaat toch dat het wat dat betreft nog best extremer kan, maar vooral dat er erg weinig verhaal zit om de smerige stukken heen.

“Controversieel vanwege zijn onnodige, niet onderbouwde uitbuiting van goriteiten” (Film Threat). “Als je op zoek bent naar bloed en gorigheid, dan ben je op de juiste plaats, al duurt het een tijd voordat je er bent. Het substituut is een boel naaktheid. Het geweld is grafisch, afschrikwekkend en gemaakt om te shockeren.” (TheMovieChicks.com).

“Hoewel ‘Hostel’ zeker beter is dan ‘Saw II’ van vorig jaar, is hij uiteindelijk niet erg beangstigend – voornamelijk erg smerig” (Reel.com). “Goed gemaakt, maar in wezen is dit een film die vaart op sadisme zoals de schurken die erin zitten dat doen, en jouw reactie erop hangt voor een groot deel af van hoe je je daarbij voelt” (One Guy’s Opinion).

De toekomst van horror dus? Dat niet. Je weet waarvoor je gaat en je moet ervan houden.

Geen opmerkingen: