zaterdag 27 januari 2007

Beste filmpreviews (10): Hooligans


Titel: Hooligans
Regie: Lexi Alexander
Genre: drama, misdaad
Tijdsduur: 109 minuten
Verwacht: 29 september 2005
Acteurs: Elijah Wood, Charlie Hunnam, Claire Forlani, Marc Warren, Leo Gregory, Henry Goodman, Geoff Bell, Rafe Spall, Kieran Bew, Ross McCall, Francis Pope, Christopher Hehir
Officiële website: Yahoo Europe

Samenvatting

Na zijn onrechtvaardige uitsluiting van Harvard vertrekt student journalistiek Matt (Elijah Wood) naar Londen om bij zijn getrouwde zus Shannon (Claire Forlani) in te trekken. Al gauw sluit hij zich aan bij de vriendenkring van Shannon’s schoonbroer Pete (Charlie Hunnam), die de leider is van de Green Street Elite - een van de ruwste groepen "voetbalsupporters" in Londen. Matt wordt al snel ingewerkt in de wereld van deze charismatische hooligans die hem testen op loyaliteit, vriendschap en eer. Maar hij wordt niet door iedereen met open armen ontvangen. Velen onder hen storen zich aan de 'Yank' die zich op hun terrein waagt en vertrouwen noch hem noch zijn besloten verleden. Wanneer een van zijn vijanden verborgen informatie over Matt vindt, wordt een reeks van tragische en gevaarlijke gebeurtenissen in gang gezet.

Preview
Oorspronkelijke publicatie: 18 september 2005

In essentie heeft hooliganism niets met voetbal te maken. Het is algemeen mannelijk ‘clan-gedrag’, een manier van provocatie, intimidatie en oorlogsvoering tussen stoere kerels onderling. Toevallig hebben deze mannen het voetbal gekozen als strijdterrein. Het is dan ook opmerkelijk om te zien dat het enthousiasme voor ‘Hooligans’ (2005), een film die hooliganism als onderwerp heeft, toeneemt naarmate het land van herkomst van de recensent minder op heeft met voetbal.

De BBC, de omroep uit het land waar de film zich afspeelt en waar hooliganism in het verleden een groot maatschappelijk probleem geweest is (Groot-Brittannië), vindt het een prent die “zinloos geweld op obscene wijze verheerlijkt”. Bovendien vindt men Elijah Wood de “minst geloofwaardige hooligan in de geschiedenis van de film” (met name door zijn babyface). BBC verwijst naar ‘The Firm’ (1988) van Alan Clarke voor hen die echt iets willen weten over de oorsprong van voetbalhooliganism.

De Amerikaanse pers is een stuk enthousiaster over de film. Sommigen vinden dat ‘Hooligans’ echt inzicht geeft in hooliganism als verschijnsel horend bij voetbal, al zijn er wel kritische geluiden ten aanzien van het geweld in de film. De Chicago Tribune schrijft bijvoorbeeld: “Dit is ‘Fight Club’ zonder de ironie of het metafysische spel.”

De Duitse regisseuse Lexi Alexander is bekend geworden van de korte boksfilm ‘Johnny Flynton’ (2002). De producenten van ‘Hooligans’ zijn volgens de persmap in het bijzonder onder de indruk geraakt van de manier waarop Alexander in ‘Johnny Flynton’ de boksscènes in beeld heeft gebracht. Stuntcoördinator Pat Johnson (die als stuntman heeft gespeeld in ‘Enter the Dragon’ (1973)), heeft de gevechten gearrangeerd voor zowel ‘Johnny Flynton’ als ‘Hooligans’. Het geknok tussen de hooligans zal dan ook indrukwekkend zijn.

Toch ligt volgens de hoofdrolspelers de nadruk op het familieverhaal van Matt (Elijah Wood) die bij zijn zus (Claire Forlani) gaat wonen in Londen. Volgens Forlani heeft ze gehuild in bijna elke scène die zij gespeeld heeft. Of dat nou zo’n goed teken is…Het riekt ernaar dat de film extreem geweld afwisselt met extreme emoties.

Realisme is wel een belangrijk doel geweest van de regisseuse, want de film is niet alleen op locatie opgenomen in Londen; er is zelfs gefilmd tijdens een echte wedstrijd van West Ham United. De acteurs zijn volgens de overlevering zo opgegaan in de match dat ze op enig moment vergaten dat ze gefilmd werden.

Voor wie geen achtergronden zoekt bij hooliganism is ‘Hooligans’ vast een aantrekkelijke knokfilm met een serieuze ondertoon. Voor hen die dichter bij het voetbal staan zal de film vooral irritaties oproepen en Elijah Wood als hooligan is zelfs voor niet-voetballiefhebbers op zijn zachtst gezegd een beeld waar we even aan moeten wennen.

Geen opmerkingen: