dinsdag 16 januari 2007

Beste blogs van basevers.hyves.nl (7): RTL X


Oorspronkelijke publicatie: 1 november 2006

Aanstaande vrijdag vindt er op RTL 4 een verkiezingsdebat plaats. Te oordelen aan de lijsttrekkers die zijn uitgenodigd is in Nederland versneld het tweepartijenstelsel ingevoerd: alleen premier JPB (CDA) en Wouter Bos (PvdA) komen debatteren, en alleen met elkaar. Parlementair verslaggever Frits Wester kan niet meer met droge ogen zeggen dat de media de verkiezingscampagne reduceren tot een strijd om het Torentje. Wester c.s. doen er zelf keihard aan mee. Bijzonder oneerlijk tegenover de lijsttrekkers van andere partijen, al sta ik daar ook wel weer wat dubbel in: voor mij hoeft Geert Wilders echt niet bij ieder debat aanwezig te zijn, en ook Marianne Thieme hoeft niet bij elke discussie acte de presence te geven.

Henkjan Smits gaat vrijdagavond de X-Factor van beide heren bepalen. Beide hebben deze natuurlijk niet, behalve misschien het gedeelte 'autenticiteit'. Maar ja, daarin kun je ook heel klungelig overkomen (JPB) of voortdurend kijken alsof er een naald in je wang wordt gestoken als je een beetje ontspannen kijkt (Bos). Vraag me niet waarom Smits wordt uitgenodigd bij een verkiezingsdebat. De enige reden zal zijn om de verkoop van zijn boekje over de roemruchte X-Factor te stimuleren. (Zo geheimzinnig is die factor natuurlijk niet, dat daar boeken over vol geschreven kunnen worden. Boeken die blijven boeien, althans.) De grote vraag is of het publiek dat zijn werkje moet kopen geïnteresseerd is in een verkiezingsdebat.

Eigenlijk zou ik uit protest niet moeten kijken, vrijdag aanstaande, maar ik ga het vast wel doen. Puur uit nieuwsgierigheid hoe JPB en Bos gaan reageren op de ongetwijfeld venijnige opmerkingen van Henkjan Smits. En om te kijken of er nu eindelijk eens echt grote verschillen te ontdekken vallen tussen beide "leiders". Tot nu toe roept de strijd tussen de twee kemphanen slechts één kleur bij me op: grijs. De media doen het voorkomen alsof er op het scherp van de snede wordt gestreden ("jij bent niet eerlijk", "jij draait"), maar dat is echt geen vergelijk met hoe het er in de Verenigde Staten aan toe gaat. Waarmee ik trouwens geenszins wil zeggen dat die situatie wenselijk is, maar een beetje meer peper mag best. Vooral inhoudelijk. Dat de twee elkaar niet mogen is genoegzaam bekend.

Geen opmerkingen: