dinsdag 16 januari 2007

Beste blogs van basevers.hyves.nl (5): Lingo


Oorspronkelijke publicatie: 13 oktober 2006

Van Kooten en de Bie hadden in hun Keek op de Week eens een mooie sketch, waarbij ze schichtig over het Mediapark liepen met een grote "R" onder de arm. Wat bleek? Die letter hadden ze gestolen van misdaadjournalist Peter de Vries, die zonder zijn fameuze tussenletter in een diepe identiteitscrisis was geraakt.

Netcoördinator Ton "F." van Dijk (waarom wordt die tussenletter consequent gebruikt in de media?) heeft het plan opgevat om het spelletje 'Lingo' van de buis te halen. Het programma trekt te veel oudere kijkers. Vanuit de Tweede Kamer, in het bijzonder door CDA-kamerlid Joop Atsma, is hier woedend op gereageerd. De beslissing "raakt het hart van het publieke bestel". Volgens Atsma omdat bijna een miljoen kijkers in de kou wordt gezet. Het is trouwens opvallend dat de reactie van Atsma, en een korte reactie van PvdA-broekie Martijn van Dam, genoeg grond zijn voor nu.nl om te koppen dat de "Kamer woedend reageert". Sinds wanneer wordt de Tweede Kamer gevormd door CDA en PvdA?

Ik ben het met Atsma eens dat de discussie over 'Lingo' het hart raakt van het publieke bestel. Maar om een heel andere reden. Een programma als 'Lingo' zou helemaal niet op een publieke zender uitgezonden moeten worden! De publieken moeten zich concentreren op verdieping die op commerciële stations niet te vinden is. Waarom wordt de Champions League in godesnaam uitgezonden bij de NOS? Die miljoenen aan uitzendrechten hoeven toch niet door de belastingbetaler te worden opgebracht? Laat de SBS'en en RTL'en van deze wereld dat geld maar betalen. En breng tijdens de wedstrijd een extra uitzending van 'Holland Sport', een prachtig programma dat wat mij betreft een voorbeeld is voor waar de publieke omroep voor zou moeten staan. Zoals Kluivert daar is aangepakt n.a.v. zijn autobiografie, dat is onmogelijk bij Hans Kraaij jr.

Mocht 'Lingo' verdwijnen, dan zal ik daar geen traan om laten. En ik hoop dat de verontwaardiging van Atsma niet door de rest van de Kamer wordt overgenomen. Er zijn genoeg andere spelletjes, en zoals gezegd hoeft de publieke omroep er niet voor te zorgen dat de oudjes aan hun vertier komen. In de meeste bejaardentehuizen staat volgens mij RTL 4 de hele dag aan, dus misschien kan Robert ten Brink daar weer de quiz gaan presenteren die het begin betekende van zijn carrière? Alle ballen verzamelen!

Gelukkig voor de 'Lingo'-fans voelt premier Balkenende met hen mee. Wat kun je anders aan de premier vragen na afloop van de Ministerraad, dan wat hij van het verdwijnen van 'Lingo' vindt?! En wat blijkt: Jan-Peter wil best eens een beschuitje eten met Lucille.

Geen opmerkingen: