dinsdag 16 januari 2007

Beste blogs van basevers.hyves.nl (3): Dingen die je mensen nooit zult horen zeggen

Oorspronkelijke publicatie: 27 september 2006

"Dingen die je mensen nooit zult horen zeggen." Dat was zo'n grappige radiorubriek, waarvan ik niet weet of hij nog bestaat. Eerlijk gezegd weet ik ook niet meer welke DJ 'm had in zijn show. Rob Stenders? Robert Jensen? Of toch Jeroen van Inkel? Hoe dan ook – deze week kwam ik drie voorbeelden tegen waarbij ik aan dit item werd herinnerd. In de radioshow kwam een onwaarschijnlijke uitspraak van iemand voorbij, gevolgd door de befaamde quote. (Pauw en Witteman hebben in hun talkshow een vergelijkbaar item onder de titel "Ik heb geen sex gehad met deze mevrouw.") Van de week dacht ik op drie momenten: hoe kun je nou gedacht hebben dat men dit serieus meende?

Een Palestijnse regering van nationale eenheid tussen Fatah en Hamas is van de baan. Vorige week werd er nog gemeld dat de onderhandelingen tussen beide partijen succesvol waren afgesloten. Heikel punt was de erkenning van de staat Israël, iets wat Hamas tot dan toe categorisch had geweigerd. Ik was dan ook hogelijk verbaasd toen vorige week gemeld werd dat Hamas hiertoe bereid zou zijn. De gewapende strijd tegen Israël, dat in hun ogen van de kaart moet worden geveegd, is het belangrijkste bestaansrecht van Hamas. Deze week kwam het bericht naar buiten dat de onderhandelingen zijn afgebroken, omdat Hamas toch niet bereid is de staat Israël te erkennen. Nee, natuurlijk niet! In wezen is geen enkele Palestijnse beweging werkelijk van mening dat Israël bestaansrecht heeft. Vergeet niet dat Fatah gelieerd is aan de PLO, van oudsher een terroristische organisatie. Arafat is ook niet altijd als politieke gesprekspartner gezien. Dat werd hij pas toen zijn macht zo groot werd dat Israël niet meer om hem heen kon. Maar in de kern zijn Fatah en Hamas het best met elkaar eens. Alleen Hamas voert nog een gewapende strijd, terwijl Fatah is verworden tot een echte (corrupte) politieke beweging, die Israël erkent om van de bijbehorende economische steun te kunnen profiteren.

CDA en PvdA meldden begin van de week trots dat enkele Turkse kandidaten, die op hun lijsten staan voor de komende verkiezingen, de gewelddadige dood van honderdduizenden Armeniërs van de hand van het Turkse leger tussen 1915 en 1918, officieel hebben erkend als genocide. Dit in lijn met de respectievelijke verkiezingsprogramma's. Nu deze kandidaten bereid waren dit stempel te zetten op deze gruwelijke gebeurtenis in de geschiedenis, waren zij welkom als kandidaat op de lijst. Dit bericht werd met enige trots de wereld in gestuurd door de partijen. Als het echt zo was geweest dat deze kandidaten hiertoe bereid waren, was dit een historische doorbraak geweest. Dit omdat er op de Armeense genocide in Turkije een enorm taboe bestaat. Het heeft mij dan ook geenszins verbaasd dat enkele van de Turkse kandidaten in kwestie inmiddels van de lijst verwijderd zijn, omdat zij zijn teruggekomen op hun aanvankelijke erkenning. De Armeense genocide ligt zo gevoelig in Turkije dat iedereen die er zelfs maar over schrijft (niet eens per se in termen van genocide) onmiddellijk in het vizier genomen wordt door de veiligheidsdiensten. En denk maar niet dat Turkse politici in Nederland niet op het netvlies van Turkije komen.

Bij de prijsuitreiking van de Formule-1-race in Istanbul verscheen een hoge pief om een beker uit te reiken. Deze politicus was afkomstig van Cyprus, en werd gepresenteerd als president van de "Turkse republiek Noord-Cyprus". Cyprus bestaat sinds 1974 uit een Turks en Grieks gedeelte, nadat de Turkse militairen in dat jaar het eiland waren binnengevallen. Alleen Turkije erkent Turks Cyprus. Voorwaarde voor Turkije om toe te treden tot de EU is zelfs dat zij afstand nemen van hun politieke en militaire claim op een deel van het eiland. De FIA heeft een miljoenenboete opgelegd aan de Turkse organisatie voor dit akkefietje. De Turken waren daar behoorlijk verontwaardigd over. Ze hadden geen idee dat het zo gevoelig lag (uiteraard met name in Griekenland); ze waren zich van geen kwaad bewust. "Dingen die je mensen nooit zult horen zeggen." Het is trouwens verbazingwekkend dat de zogenaamde president van Turks Cyprus überhaupt als zodanig aangekondigd kón worden. De controle op de F1-uitzendingen is zo mogelijk nog groter dan bij de Champions League. Het gerucht gaat dat Bernie Ecclestone himself tijdens de race een knopje naast zijn stoel heeft waarmee hij bepaalt wanneer we mogen luisteren naar de boardradio van welk team. En dan zou hij niet weten welk titeltje onder in beeld verschijnt tijdens de prijsuitreiking? Dat kan ik eigenlijk net zo min geloven als de Turkse claim dat zij de collectieve verontwaardiging niet hadden zien aankomen.

1 opmerking:

Anoniem zei

yes... nice post :)