dinsdag 16 januari 2007

Beste blogs van basevers.hyves.nl (12): Koperdiefstal


Oorspronkelijke publicatie: 8 januari 2007

Niet voor de eerste keer heeft het treinverkeer in Nederland vanochtend overlast van koperdieven. Tussen Geldermalsen en Zaltbommel hebben "vandalen", zoals de NS ze noemt, koper gestolen. De diefstal van koper is een ware trend. Vorig jaar hoorde ik er voor het eerst over. In Italië ondervond het treinverkeer toen al grote hinder van de boeven. In Frankrijk werd in september 500 meter aan koperen telefoonkabels gestolen, waardoor twee Oost-Franse dorpen zonder telefoon kwamen te zitten.

Ik vraag me af of we te maken hebben met professionele criminelen of inderdaad met vandalen. De Volkskrant schrijft op 10 augustus 2006 dat handelaren naar de bouwmarkt gaan om koperen buizen in te kopen, die ze direct naar de schroothandel brengen. Een kilo koper levert ergens tussen de 3 en de 5 euro op. Bliksemafleiders zijn ook een geliefd item voor koperdieven. RTL Nieuws meldt op 28 september 2006 dat de gemeente Bergen op Zoom voortaan alleen nog maar aluminium bliksemafleiders installeert, omdat de -enkele honderden kilo's wegende- koperen afleiders steeds gestolen worden. Ditzelfde artikel spreekt zelfs van "koperbendes". Update: Op 10 januari vernielen koperdieven de lichtinstallatie van het stadion van RBC Roosendaal.

Bij de aanleg van de Hogesnelheidslijn HSL Zuid worden in plaats van koperen buizen glasvezelkabels gebruikt voor communicatiedoeleinden. Overigens gebeurt dit niet vanwege mogelijke diefstal, maar om interferentie met andere commmunicatiesystemen tegen te gaan. De rijdraden blijven, zo lijkt het, van koper.

Zou het ook mogelijk zijn spoorwegen aan te leggen zonder gebruik van koper? Vast wel, maar de alternatieven zijn ongetwijfeld veel duurder. Gezien de kennelijk georganiseerde kopercriminaliteit moet de Nederlandse treinreiziger voorlopig rekening houden met zo nu en dan overlast. De NS kan er niets aan doen, maar het doet het imago van de vervoerder opnieuw geen goed.

Geen opmerkingen: