dinsdag 16 januari 2007

Beste blogs van basevers.hyves.nl (10): De peilingen


Oorspronkelijke publicatie: 22 november 2006

Politici hebben een haatliefdeverhouding met peilingen. Aan de ene kant proberen ze zich er zo weinig mogelijk van aan te trekken (''de echte peiling zijn de verkiezingen''), maar aan de andere kant kunnen ze natuurlijk niet om peilingen heen. Een peiling geeft er namelijk een goede indicatie van of de boodschap van een lijsttrekker overkomt en aanslaat bij "het volk" (rotterm). En of bepaalde coalities wel of niet tot de mogelijkheden gaan behoren. Bos klaagde er vannacht op televisie over dat een groot deel van de interviews die hij geeft niet gaan over de inhoud, maar vooral over de laatste peilingen. Overigens vond ik iedere avond een nieuwe peiling bij Nederland Kiest wel erg veel van het goede; een keer per week, waartoe RTL zich beperkte, is eigenlijk voldoende.

De drie concurrerende peilingen lopen nogal uiteen. TNS Nipo maakt van de SP in een van de laatste peilingen de tweede partij van Nederland, terwijl bij Maurice de Hond en Interview-NSS VVD en SP ongeveer gelijk uitkomen, maar beide onder CDA en PvdA. Opmerkelijk genoeg toonde Maurice de Hond zich vannacht in Pauw & Witteman, op de vraag van Jeroen Pauw waarom er niet maar één peiling is, geen tegenstander van een "middeling" tussen de drie metingen. Een verrassend laconieke kniebuiging gezien de pittige concurrentie tussen de drie marktonderzoekbureaus.

De samenstelling van de verschillende peilingen is met een hoop mysterie omgeven. Ieder bureau past zijn eigen wegingen toe en tot voor kort deed Interview-NSS vooral telefonisch veldwerk, terwijl De Hond al langer met een (zijn eigen) internetpanel werkt. Interview-NSS en De Hond hebben in het verleden openlijk met elkaar in de clinch gelegen over hun meetmethodes, en TNS Nipo met De Hond. Een poging van brancheorganisatie MOA om openheid van zaken te krijgen in de achtergrond en grondslagen van de verschillende peilingen is mislukt, omdat De Hond hieraan niet wil meewerken. De andere twee willen alleen meedoen als De Hond dat ook doet. (Intermediair publiceerde onlangs een interessant artikel hierover.)

Vannacht zaten de drie peilers (Peter Kanne van TNS Nipo, Reinier Heutink van Interview-NSS en Maurice de Hond) dus gedrieën aan tafel bij Pauw & Witteman. De heren waren zelf ook verbaasd over de grote verschillen, want hun methodes waren toch wel ongeveer hetzelfde. (Als dat zo is, stop dan het verzet tegen de MOA-commissie!) Blijkbaar is de strijdbijl tussen De Hond en Heutink ook begraven, want ze zaten gebroederlijk naast elkaar. Helaas heb ik van het interview heel weinig geleerd en vond ik de discussie ook niet heel pittig. Een gemiste kans gezien de historie tussen de drie.

RTL Nieuws wil vanavond om tien voor negen al de prognose van TNS Nipo bekend maken, tien minuten vóór de sluiting van de stembussen. Dit is nog nooit vertoond. Het is een ongeschreven regel dat er geen stemadviezen en tussentijdse peilingen worden gepubliceerd die de uitslag van de verkiezingen kunnen beïnvloeden. Hoofdredacteur Hans Laroes van de NOS heeft vandaag een email met deze strekking gestuurd naar RTL-collega Harm Taselaar. Taselaar denkt niet dat mensen door de prognose van tien voor negen nog gauw zullen gaan stemmen.

TNS Nipo werd gisteravond aan tafel bij Pauw & Witteman geconfronteerd met een persbericht van RTL waarin deze stunt werd aangekondigd. Peter Kanne was zichtbaar verbaasd en wist alleen uit te brengen dat TNS Nipo ervoor zal zorgen dat de kiezer "onbevooroordeeld" zal kunnen stemmen. Hij wilde niet toezeggen dat hij RTL zou vragen het 21:00 uur-embargo te respecteren. Ik weet niet hoeveel invloed een peiling voorafgaand aan de sluiting van de stembussen zou hebben (volgens mij weet niemand dat), maar voor de zuiverheid van het kiesproces hoop ik dat RTL zich nog bedenkt.

Geen opmerkingen: