dinsdag 16 januari 2007

Beste blogs van basevers.hyves.nl (1): Pauw & Witteman en de gepikeerde pedo'sOorspronkelijke publicatie: 13 september 2006

Drie bestuursleden van de Partij voor Vrijheid, Naastenliefde en Diversiteit (PNVD) waren gisteravond te gast bij Pauw en Witteman. De naam PNVD zal niet iedereen evenveel zeggen; deze partij wordt in de media badinerend, doch doeltreffend aangeduid als ‘pedopartij’. De bestuursleden verzetten zich hevig tegen het volgens hen onterechte beeld dat in de media wordt geschapen, dat de PNVD een one-issue-partij zou zijn. Het interview van gisteren maakte twee dingen duidelijk. Ten eerste dat de PNVD niet geheel ongelijk heeft dat ze door het journaille niet hetzelfde worden behandeld als andere politieke partijen. Ten tweede dat de PNVD wel degelijk een one-issue-partij is, want de heren deden geen enkele moeite een ander onderwerp in te brengen dan seksuele vrijheid voor kinderen.

Om met het eerste te beginnen. Pauw en Witteman waren vooral geïnteresseerd in het antwoord op de vraag wat hun betrokkenheid bij de PNVD voor de drie heren betekend heeft in hun persoonlijke leven. Verhalen die in de media al breed waren uitgemeten werden nog eens als ouwe koeien uit de sloot gehaald: student geweerd van opleiding orthopedagogiek, man verjaagd van camping. Een van de drie protesteerde heftig tegen de vraagstelling. Zij waren gekomen om te vertellen over hun 220 punten tellende verkiezingsprogramma, zo zei hij. Hij weigerde verder antwoord te geven op de vragen naar zijn persoonlijke levenssfeer. “Waar wil je dan over praten, de verbreding van de A2?” schamperde Pauw. De PNVD mag best klagen over deze cynische benadering door Jeroen 'gasten op wie ik neerkijk, kijk ik niet recht aan' Pauw. Zo’n toon zal hij vast niet aanslaan tegen Maxime Verhagen, die vanavond te gast is.

Maar we komen nu wel bij mijn tweede punt. De drie heren deden vervolgens geen enkele poging een ander onderwerp aan te snijden dan kinderen die toch echt wel zelf zouden kunnen uitmaken of en met wie ze seks willen hebben. Een bestuurslid opperde dat het toch gek is dat het strafbaar is als ouders hun kind bij de geslachtsdelen strelen. Ik verzin het niet, hoor! Voor zover het waar is, kan ik me voorstellen dat het uit het strafrecht wordt gehaald voor waar het ouders en verzorgers betreft, maar de intentie bij het strelen lijkt me van het grootste belang. Een seksueel motief is hierbij natuurlijk out of the question. Een vrijbrief voor iedereen om aan de geslachtsdelen van kinderen te frunniken lijkt me sowieso zeer ongewenst. Bovendien gaat er van de kennelijke strafbaarheid wellicht een preventieve werking uit: ouders die onverhoopt seksueel opgewonden raken bij het strelen van het geslacht van hun kind, bedenken zich hopelijk dat dit geen gezonde reactie is.

Na de opmerking van Martine Bijl, een andere gast in het programma, dat de heren al veel te veel spreektijd hadden gekregen, verdween het bestuur van de PNVD via de achterdeur. Ik ben razend benieuwd met welke verwachtingen de heren naar de studio waren gekomen. Dachten zij nou echt dat Pauw en Witteman enkele willekeurige standpunten uit hun verkiezingsprogramma op integere wijze met de heren zouden doornemen? Dat is toch wel erg naïef. De heren benadrukten steeds maar dat ze niet als een gewone partij benaderd worden. Dat zijn ze ook niet, zou ik willen zeggen. Aan het einde van het gesprek zei Paul Witteman: “Succes met de verkiezingen, ondanks alles,” of iets van die strekking. Kijk, dat was nou precies wat ze bedoelden, waar was zo’n opmerking nou voor nodig? Nodig was-ie wellicht niet, maar misschien meende Witteman het wel oprecht. Tja, zo’n interview kàn eigenlijk niet naar tevredenheid verlopen.

Geen opmerkingen: